A Békéscsabai Jókai Színház a SINOSZ-szal együttműködve második alkalommal írt ki Vers a víz fölött címmel országos vers- és novellaíró pályázatot hallássérültek részére. Idén kicsit bővült a pályázók köre: a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének a tagjaival.

Siket és nagyothalló alkotóktól a következő pályaművek érkeztek a felhívásra:

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületétől érkezett pályázatok:

Az értékelésnél a Békéscsabai Jókai Színház színészei, sajtómunkatársa és a Színitanház tanulói külön-külön alakították ki a saját sorrendjüket, amit Tarsoly Krisztina színművésznő összesített, és így megszületett a pályázat végeredménye:

  1. Szalayné Komlósi Gizella: Suttogások a szélben és Szilágyi Alex: Vívódás
  2. Kelemen Györgyné Edit: A titok
  3. Molnár Ilona: Amikor

Különdíjat kapott:

  • Balogh Melinda Andrea: Pipacs a jeges télben
  • Fazekas Géza: Mese a kis hódról
  • Pis Mátyásné: Róza

A díjak – művészi kidolgozású csuhébabák – idén is Győri Zsuzsanna volt jelnyelvi tanulónk keze munkáját dicsérik. Ezúton is köszönjük neki ezeket a csodálatos alkotásokat.

A pályaművekből Komáromi Anett, Tarsoly Krisztina és a Színitanház növendékei állítottak össze és adtak elő egy megérintő irodalmi estet, amit a díjak átadása után láthattunk-hallhattunk, Kernné Fitor Margit (Gitta) és Szlaukó-Fischer Nóra jelnyelvi tolmácsok közreműködésével.

Válogatás volt ez, a teljesség igénye nélkül. A jelen lévő pályázók elmondták, hogy hatalmas élmény számukra, hogy írásaikat színészek előadásában “láthatják viszont”. Egészen más érzéseket indít el bennük is, mint mikor csendben, maguk visszaolvassák azokat. Komáromi Anett is megköszönte a pályázóknak, hogy ilyen nyíltan írtak a bennük lévő érzésekről. Mindegyik mű egy-egy külön világba engedett betekintést.

Az estről készült fényképek a színház honlapján, IDE kattintva megtekinthetők.

A visszajelzések arra biztatnak minket, hogy jövőre újra teret adjunk az alkotóknak és ismét találkozzunk egy feledhetetlen estén.

A Békéscsabai Jókai Színház támogatását pedig nem győzzük elégszer megköszönni, mert szavakba nehéz foglalni, mit nyújtanak ezek a lehetőségek számunkra.

Bognár Gyöngyi megyei titkár