A SINOSZ Békés Megyei Szervezete a Békéscsabai Jókai Színházzal közösen – Vers a víz fölött címmel – kiírt egy országos vers- és novellaíró pályázatot, kizárólag SINOSZ-tagok számára, még 2016. január végén.

A pályaművek beküldési határideje május 20-a volt.

Országosan 15 pályázat érkezett be:

A műveket egy 5 tagú zsűri értékelte a Békéscsabai Jókai Színházból:

 • Seregi Zoltán, igazgató
 • Komáromi Anett, Gálfy gyűrű-díjas színművész
 • Kovács Viktória, kommunikációs munkatárs
 • Tarsoly Krisztina, színművész
 • Tege Antal, Gálfy gyűrű-díjas színművész

 

A Szarvasi Vízi Színpadon június 21-én tartottuk az eredményhirdetést, a „Vers a víz fölött” verses esttel egybekötve.

Szalayné Komlósi Gizella átveszi a díjját
Komáromi Anett szaval
Bíró Gyula jelelt előadása

A program iránt érdeklődőket Békéscsaba és Szarvas között egy ingyenes különbusz szállította. A Jókai Vendégházban, a színház támogatásával, az érdeklődőket, vendégeket ingyenesen elszállásoltuk. A zsúptetős parasztház hűvös szobái igazi felüdülést jelentettek a hozzánk érkezőknek az utazás fáradalmai után.

A programra minden kedves pályázót meghívtunk, de az eredmény alakulása számukra az est meglepetése volt.

Díjazottak:

 1. Szalayné Komlósi Gizella
 2. Pavlicsné Haász Mónika
 3. Bérczessy Lajos

Különdíjat kaptak:

 • Dudás Sándor
 • Fodorné Hámori Ágnes
 • Kutasi Károly
 • Molnár Ilona

Sajnálatosan nem tudott mindenki eleget tenni a meghívásnak, de részükre is eljuttattuk a hímzett emléklapot, amivel egyik kedves jelnyelvi tanulónk, Győri Zsuzsanna (An-Zsu Varázsládája) támogatta a rendezvényt.

Az este folyamán nemcsak a helyezést elért versek, novellák hangoztak el a színpadon, hanem megannyi más mű is helyet kapott a műsorban. A színművészek által előadott művek egészen másképpen hatottak, mint amikor azokat magunkban elolvassuk. A hangsúlyok, melyeket a jelnyelvi tolmács, Vörös Zsolt mimikája adott vissza a siketek számára, katartikus élményt nyújtottak. Az érzések megmutatkozása a ritmikában, amit a jelelés virtusa vagy csendessége is tükrözött, minden néző számára kivételessé tette ezt az alkalmat. A Színitanház hallgatói néhány pályamunkát meg is zenésítettek. Az alkotók számára is csodálatos élmény volt, hogy műveiket ilyen magas színvonalú előadás részeként láthatták.

Köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezni a pályázók, a Békéscsabai Jókai Színház művészei és azok felé is, akik jelenlétükkel megtisztelték ezt a feledhetetlen estet.