A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, 2020. március 12-t követően lejáró valamennyi hivatalos okmánya – személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél stb.* – a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes.
Ez vonatkozik a SINOSZ tagsági igazolványokra és a Magyar Államkincstár által kiállított hatósági igazolványokra, az ún. MÁK-kártyákra is!

A lejárt okmányok megújítása ezért jelenleg nem kötelező, azokat továbbra is használhatjátok. Akik mégis szeretnék megújítani, azoknak május 13-ától erre lehetőségük van az alábbiak szerint:

  • A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok ügyintézése – Budapest és Pest megye kivételével – időpontfoglalás nélkül is lehetséges.
  • Egyéb ügyekben, illetve a fővárosi és a Pest megyei kormányablakokban, valamint okmányirodákban továbbra is kizárólag előzetes időpontfoglalással történik az ügyfélfogadás a koronavírus terjedésének lassítása érdekében.
  • Az elkészült okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik.
  • A kormányablakokban működő adóügyi ügyfélszolgálatokon határozatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás. Ügyintézés a NAV online szolgáltatásainak használatával lehetséges.

FIGYELEM!
A SINOSZ személyes ügyfélfogadásai továbbra is szünetelnek. Az érvényesítő matricák átvételéről tájékoztatni fogjuk tagjainkat! Az igazolványotok azonban matrica nélkül is használható utazáshoz a veszélyhelyzet idején és utána még 15 napig.

Ha újra kinyitnak a szervezeteink, arról hírt fogunk adni, ezért kérjük, figyeljétek internetes oldalainkat!


A személyes ügyfélfogadások helyett továbbra is érdemes igénybe venni az online, elektronikus ügyintézési lehetőségeket a megújult magyarorszag.hu oldalon.

Miért jó ez az ügyfeleknek?

  • Kényelmes, gyors, biztonságos és ingyenes: utazás és sorban állás nélkül, otthonról (vagy internetkapcsolattal bárhonnan) intézhetjük hivatalos ügyeinket.
  • Az elektronikus ügyintézés a leggyakoribb 750 ügykörben elérhető!

 

Forrás: https://kormanyablak.hu