2021. október elején a helyi televízió lehetőséget biztosított nekünk, így a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezetének tagjaival látogatást tettünk és betekintést nyerhettünk a Veszprém TV kulisszái mögé.

A szakadó eső miatt kicsit csapzott tagjaink nagy érdeklődéssel léptek be az épületbe. A Veszprém TV a megyeszékhely és a környező települések meghatározó médiuma. Több mint harminc évvel ezelőtt az első helyi televíziókkal együtt jött létre Magyarországon. Műsoruk több mint 30 ezer háztartásban, közel 150 ezer nézőhöz jut el a nap huszonnégy órájában.
Herendi Gábor igazgató-főszerkesztő köszöntött minket, és rövid történeti összefoglalója után a műszaki vezető, Balogh István volt, aki körbevezetett minket a kulisszák mögött.

Első utunk a nagyterembe vezetett, amely a hírműsorok, kulturális és sport-, továbbá tematikus magazinok hátterét biztosítja.
A Veszprém Televízió is egy kereskedelmi csatorna. A televíziós hír- és magazinműsorok mellett filmeket, kereskedelmi műsorokat és reklámokat is készítenek. Többször elnyerték a Helyi Érték Díjat és műsoraik rendszeresen láthatók országos csatornákon is.

A Veszprém Televízió az MTVA szerződéses partnere, Veszprém megye eseményeinek hivatalos “beszállítója”. Évente átlagosan ezer eseményről tudósít. Ezek a hírek az országos csatornákon keresztül milliókhoz jutnak el az egész Kárpát-medencében. István által bejutottunk a stúdióba, ahol a híradó és az időjárás-jelentés készül, megnéztük a szerkesztőséget és a vezérlőket, sőt azt a helyszínt is, ahol jelnyelvi tolmácsainkkal készül a Híradás és a Katolikus Krónika.
Rengeteg színes történetet hallottunk a technika fejlődéséről, pl. hogy a VHS kazetták titkaitól a mini memóriakártyákig mennyi idő telt el, milyen új képességeket, ismereteket kellett elsajátítani, hogy az addigra már meglévő tudást kiegészítsék a technikai dolgozók. Milyen feltételek mellett és milyen végzettséggel dolgoznak a háttérben a szerkesztők, műsorvezetők, operatőrök, technikusok, vágók, hírolvasók.

Természetesen kipróbálhattuk a Green Boxot, ahol hátteret varázsolnak mögénk, vagy éppen egy zöld kartonnal kitakarnak, eltakarhatnak minket. Ezen a részen elidőztünk egy kicsit, hiszen itt próbálhatták ki magukat igazán tagjaink, amit nagyon élveztek. Az „idegenvezetés” végén az összes felmerülő kérdésre választ kaptunk, és a majd’ kétórás program után igazán feltöltődve léptünk ki az épület bejáratán.

Köszönjük szépen a Veszprém Televíziónak a lehetőséget, Balogh István műszaki vezetőnek a tartalmas és élvezetes körbevezetést és Vörös Eszter jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentes kommunikáció biztosítását.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.