Az UNESCO kezdeményezésére 1995 a tolerancia éve volt, amikor nagyszabású nemzetközi kampányt szerveztek a tolerancia és az erőszakmentesség jegyében. A TOLERANCIA NEMZETKÖZI NAPJA ebből az eseményből nőtt ki mint évenkénti alkalom arra, hogy a toleranciára felhívjuk a figyelmet az oktatásban, társadalmi színtereken, illetve megvitassuk ennek helyi vagy globális problémáit.

Veszprémben 2019. november 15-én, pénteken, a tolerancia napján, két helyszínen is szemléletformáló órát tartott Mázló Tímea, a SINOSZ közösségi animátora, aki mellesleg Magyarország egyetlen siket színésznője. Először a Vetési Albert Gimnáziumban 10. osztályos diákok várták két órára Tímeát, majd a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola nappali és levelező tagozatos hallgatóinak tartott élvezetes és egyben felejthetetlen előadást!

A Vetési Gimnáziumban vendégelőadók és filmvetítés színesítette az egész napos programot, hogy a diákok megismerkedhessenek látás-, hallás- és mozgássérült emberek életkörülményeivel és betekintést nyerjenek világukba. A 10.A és 10.D osztály nyitottan, érdeklődve fogadta Mázló Tímeát és jelnyelvi tolmácsunkat, Földesi Évát.

A kétszer egyórás foglalkozás keretében lehetőség nyílt beszélgetni Tímeával, aki tabuk nélkül válaszolt a feltett kérdésekre. Az érintett témák között szerepelt a nagyothalló, siket és siketvak emberek nehézségei, a kommunikáció mikéntje a mindennapokban, valamint a színésznő életébe, munkájába és színházi pályafutásába is betekintést nyerhettek a diákok. Tímea pici korában, a kommunikáció megkönnyítése érdekében megtanulta a szájról olvasást, illetve a magyar jelnyelvet, ami az anyanyelve. Gyermekkori álma volt, hogy színésznő lehessen, de a Színművészeti Egyetemre való felvételi jelentkezését elutasították. Ám nem adta fel az álmait, így jelentkezett egy OKJ-s képzésre, és okleveles színésznő vált belőle. Bár színházakban rendszeresen játszik, nagy vágya, hogy a filmvásznon is megmutathassa magát.

A 2 óra hamar eltelt, és indultunk is tovább a Hittudományi Főiskolára, ahol egy összevont szociálismunkás-képzésben részt vevők nappali és levelező tagozatos csoportja várt minket. A főiskolai hallgatók egy kicsit részletesebb és több szakmai információt hallhattak, de a fennmaradó időben Tímea mesélt a siketek beszédképességéről, a nekik nyújtott kommunikációs lehetőségekről, a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálatról, majd itt is tanított jelnyelven pár szót, és a végén a témához kapcsolódóan kérdéseket tehettek fel a hallgatók. Természetesen, a program elejétől a végéig, jelnyelvi tolmács állt is itt Tímea rendelkezésére, hiszen Szőnyegi Júlia nélkül az előadás nem valósulhatott volna meg.

Mindkét helyszínen elhangzott, hogy mennyire inspiráló Tímea élete és kitartása, majd azzal a végkövetkeztetéssel zártuk a napot, hogy mennyire fontos, hogy a nehézségekben is erősek tudjunk maradni, hogy a mindennapi problémákon felül tudjunk kerekedni és pozitív szemlélettel rendelkezzünk.

Köszönjük szépen a Vetési Gimnázium részéről Glatzné Gyömörei Irén és Simon Zsolt igazgatóhelyettesek együttműködését; a Veszprémi Hittudomány Főiskola részéről Magvas Máriának a meghívást, és hálás köszönet animátorunknak, Mázló Tímeának az élvezetes órákért.
Köszönjük szépen Földesi Éva és Szőnyegi Júlia jelnyelvi tolmácsainknak a kommunikációs akadálymentesítést.