A SINOSZ Veszprém Megyei Szervezetében adventi workshopra vártuk tagjainkat. A program során beszélgettünk a várakozásról, az ünnep lélekemelő és fényt hozó illatairól, az advent jelentéséről, az adventi színekről, majd adventi ajtódíszt készítettünk Sebők Barbara útmutatásával.

Adventtel veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör, valamint ekkor kezdődik meg hivatalosan az új egyházi év is. Ez az időszak a várakozás jegyében telik, várjuk a fény megszületését, a világosság növekedését. A keresztény kultúrákban a karácsonyt megelőző négy vasárnapot öleli át. Az advent szó jelentése, a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Az adventi gyertyák hagyományos színeit a római katolikus liturgiából kölcsönözzük. Az advent ugyanis nemcsak a várakozás, hanem a böjt és a bűnbánat időszaka is, amit a katolikus liturgiában lila színnel jelölnek, ezért az adventi gyertyák színe általában lila, kivéve egyet. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya rózsaszínű, mivel a (bűn)bánatba, már egy kis öröm is keveredik. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten ad a Jézusban hívőknek karácsonykor.

Az adventi gyertyák jelentése a meggyújtásuk sorrendjében:

 • első lila gyertya: Ádám és Éva, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást – a hit szimbóluma
 • második lila gyertya: zsidó nép, akinek megígérte Isten, hogy a Messiás tőlük származik – a remény szimbóluma
 • rózsaszín gyertya: Szűz Mária, aki megszülte a Fiút – az öröm szimbóluma
 • harmadik lila gyertya: Keresztelő Szent János, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez – a szeretet szimbóluma 

Elődeink azt tartották, hogy az advent négy hetében mintegy próbatételként négy különböző tulajdonságot kell megerősítenünk magunkban: igazságosság (hit), mértékletesség (remény), bátorság (öröm) és bölcsesség (szeretet).

Az advent jelentése és színei után az elengedhetetlen illatokat is sorra vettük:

 • Fahéj: neve és illata egybeolvad a karácsonnyal, ennek oka, hogy a tipikus ünnepi ételeket, süteményeket nagyrészt ezzel ízesítjük. Már az ókori orvosok is felismerték jótékony hatását. Ételekbe, süteményekbe tehető és párologtatni is lehet. Aki kávéfanatikus, mint például én is, az tegyen a kávéjába egy kevés fahéjat. Isteni finom lesz! Aki viszont a kakaó vagy tea mellett dönt, az is ízesítsen bátran ezzel a fűszerrel.
 • A narancs és mandarin bódító illata nyugtató, stresszoldó és kedélyjavító hatású. Emellett frissíti és fertőtleníti a levegőt, ami járványos időszakban különösen hasznos. Otthon szurkálj tele szegfűszeggel egy-két friss narancsot – egyrészt mutatós dísz, másrészt fantasztikus illatú!
 • Fenyő: Az ünnep nemcsak a karácsonyfa, de annak jellegzetes gyantaillata nélkül is elképzelhetetlen, amelyet a tűlevelek végében lévő fenyőolaj áraszt. E különleges anyagnak légzéskönnyítő hatása van, ezért légúti meghűlések esetén kiválóan alkalmas a légtér fertőtlenítésére, de a fenyőtűteát is érdemes megkóstolni.
 • Szegfűszeg: szintén az ünnep jellegzetes fűszere, amely régen olyan nagy ritkaság volt, hogy halállal büntették azt, aki megpróbálta kicsempészni a Maluku-szigetekről. Szerencsére ma már nincs így, különleges illatát könnyedén otthonunkba varázsolhatjuk.
 • Vanília: a páratlan aromájú vanília illata általában a konyha felől árad. Rengetegen szeretik az illatát, amely nemcsak hangulatjavító hatású, de vágyfokozó is. Úgyhogy bátran használható, és persze a süteményekből se hagyjuk ki a vaníliát!
 • A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz a kisded Jézusnak. Természetesen ezeknek szimbolikus jelentése van. Az arany a Nap szimbóluma, ami Jézus napszerűségére utal, a mirha már előremutat az áldozati tettre, a tömjén pedig Jézus tisztaságát szimbolizálja. Lelki szempontból úgy is értelmezhetjük az ajándékokat, mint a szeretet aranya, az ima tömjénje és a hit mirhája.
 • Mirha: A Biblia, a Korán és a Védák egybehangzó állítása szerint a mirha elengedhetetlen kelléke a fontos szertartásoknak, Egyiptomban éjjel-nappal égették a templomokban. A mirha tartósító tulajdonsága miatt a belőle készített illatszer akár tíz évig is megőrzi illatát. Legfontosabb hatásai: baktériumölő, gombaölő, gyulladáscsökkentő. Erősíti az idegeket, kezdeményező képességgel, erővel tölt fel.
 • Tömjén: fogalma emlékezetek óta összefonódik a spiritualitással, már a régi időkben is becsben tartották ezt a különlegességet, a babilóniaiak, az asszírok és az egyiptomiak is használták a tömjént. Az ókorban valamennyi templomban égették, hogy kiűzze, távol tartsa a gonosz erőket és megtisztítsa a teret. Illata fokozza az elmélyülést. Az arannyal és egyéb drágakövekkel egy rangban álló, melyet egészségmegőrzésre, gyógyításra és nyugtató, energetikailag emelő hatása miatt kedveltek.

Programunk a fentiek szellemében ezután, Sebők Barbara vezetésével, egy-egy csodálatos adventi ajtódísz készítésével teljesedett ki. Rendkívüli színeket felvonultató terméseket szereztünk be, amelyekkel egyrészt egyszerű volt dolgozni, másrészt a kezünk alól szemet gyönyörködtető alkotások kerültek ki. A kopogtató alapra piros vagy bézs színű jutaszalag került, majd arany vagy ezüst toboz, fokhagyma, virág és bogyós termések közül válogathattunk. A ragasztópisztoly gyorsan körbejárt és fokozatosan érte el mindenki a kívánt formát. Alkotás közben teát kortyoltunk, beszélgettünk, Barbara segítségét kértük, ha nem boldogultunk. Sokat jelentett, hogy programvezetőnk két mintát is elkészített előzetesen, így akinek nem volt elképzelése, könnyebben boldogult a „másolás” segítségével. Nagy öröm volt látni, ahogy szépen csendben mindenkinek elkészült az alkotása: egy gyönyörű adventi ajtódísz! Remek nap volt!

Köszönjük szépen programvezetőnknek, Sebők Barbarának a segítségét, és a csodás alkotásokat.
Köszönjük Földesi Éva jelnyelvi tolmácsunk munkáját.
Külön köszönet a résztvevőknek az együtt töltött remek pillanatokért.

Az esemény a SINOSZ SzÉP által valósulhatott meg.