2021. november 13-án a Zugló kocsiszínbe látogatunk, ahol megnéztük a remízt és közben a villamosokról szóló előadáson vettünk részt a SINOSZ Budapesti Siketek Szervezetének tagjaival.

A Zugló remíz, vagyis villamos kocsiszín 1899-ben épült.
Budapesten 9 remíz van, ezek 3 régiót alkotnak. A 9 remízből csak kettőben nincs gépkocsimosó: egyik a Zugló (a kocsikat a Szávába viszik mosni, a másik a Ferencváros (onnan a Hungária remízbe szállítják lemosni a járműveket).

A Zugló remízben általában a 3-as, a 62-es és a 69-es villamosokat tárolják, azaz a hannoveri, TW 6000 típusúakat. A hannoveri villamosokat a 2000-es évek elején vásároltuk meg használtan, ezek váltották fel az UV-típusú villamosokat. (Az utolsó UV-típusú villamos 2007. augusztus 20-án volt forgalomban, azóta csak nosztalgiajáratként találkozhatunk ilyennel.) A remízben a TW villamosokon kívül vannak régi típusú villamosok is, ezeket magán célra, illetve BKK nosztalgiajáratként tárolják.

A bemutató közben szó esett a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesületről (röviden: MaViTE) is, amely számos régi villamost mentett meg. Az egyesület által megmentett néhány villamost a Zugló kocsiszínben tárolják, az egyiket fel is újították, a GANZ ipari csuklósat.

Láttuk még a Bengálit felújítva, MUV-ot is, ami szintén fel lett újítva.

Lemehettünk az aknába is, láthattuk a villamos alját, bonyolult szerkezetét is.

Programunk végén egyik TW villamosra szálltunk fel, ott elhangzott még: ez a típusú villamos nem tud tolatni, tehát, ha visszafelé szeretnék menni, akkor át kell menni a másik végébe, és onnan vezetni.

A tagok beülhettek a villamos vezetőfülkébe és fényképeket is készíthettek magukról. A villamosvezetővel kipróbálhattuk, milyen vezetni egy villamost és belebeszélhettünk a mikrofonba is.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.