A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete 2021. július 30-án reggel tudásbővítéssel egybekötött vízparti programmal várta az érdeklődőket.

Egy rövid Holt-Maros parti sétát követően az újszegedi töltés mentén lévő gátőrházat kerestük fel, mely ma kiállítóhelyként működik. A Vízügyi Történeti Emlékhely szabadtéri és kubikos kiállításán Kovácsné Makai Tímea várt bennünket, viccesen kérdezve, hogy ki tolná meg a kubikostalicskát. Lelkesek vagyunk, ha ki lehet próbálni bármilyen eszközt, de azért ez feladta volna a leckét.

Idegenvezetőnk elmesélte nekünk az emlékhely létrejöttének történetét, majd a gátőrök munkájával, életmódjával, illetve a folyószabályozáson dolgozó kubikosok embert próbáló életével, a munkájukhoz kapcsolódó eszközökkel ismerkedhettünk meg. A kiállításon ki is próbálhattuk néhány eszköz működését.

Az általunk felkeresett kiállítóhelyről itt találtok rövid leírásokat:

KÜLTÉRI KIÁLLÍTÁS

KUBIKOS KIÁLLÍTÁS

A tárlatvezetést követően, a töltésen átvágva a folyó felé vettük az irányt, hiszen egy rövid sétával innen elérhettük a Tisza-Maros-torkolatot. A parton állva is láthattuk a két folyó vizének eltérő színeit, a parton kopjafát állítottak, amely egy tanösvény végpontját jelenti. Ide is fogunk a közeljövőben programot szervezni, hiszen a Tisza mentén, az ártéri erdőben civilek által kialakított és rendben tartott ösvény várja a kirándulókat.

Köszönjük az Emlékhely munkatársának, Kovácsné Makai Tímeának az idegenvezetést, illetve Vörös Zsolt tolmácsnak és Zólyomi Nikolett tolmács gyakornoknak a kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködésüket.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária