2015 szeptemberében a siketek világnapja alkalmából iskolákba és óvodákba látogattunk megyeszerte.

Zalaszentmihálytól Teskándig 1011 gyereket szólítottunk meg. Köpör István zalaegerszegi helyi elnök „A kismalac és a farkasok” című ismert mesével készült, melyet jelelve mesélt el. Az akadálymentesítést Jónás Zsófia jelnyelvi tolmács végezte.

A megyei titkár kis, bevezető beszédében elmondta, hogy honnét jött a kis csapat, és hogy a siketek világnapja alkalmából látogattunk el hozzájuk. A mese közben a csendet csak a vidám nevetés hangja törte meg, feszülten figyeltek még az ovisok is. A mese előtt a köszönést és a taps jelét tanulták meg a gyerekek, melyet a mese végén felemelt kezekkel, hatalmas mosollyal az arcukon mutattak is. Sok érdekes kérdésre együtt kerestük a választ: „Van-e a siketnek mobiltelefonja, és ha van, vajon mire használja? Lehet e siket embernek jogosítványa?”Az ovisok az óvodai jeleket kérdezték: „Hogy kell mutatni a pöttyös labdát? Hogy mutassam a cicát?”

Záporoztak a kérdések, alig győzött István válaszolni.

Minden gyermek színezőt kapott a program végén, a legügyesebbek pedig színes ceruzákat is kaptak.

Ezúton is nagyon köszönjük Köpör István közreműködését.

Sok érdekes tapasztalattal tértünk haza. Örömmel tölt el minket, hogy ilyen sok helyen és sok gyermeknek mutathattuk meg a siketek világát.

Pummerné G. Kata – megyei titkár