2019. június 15-én, szombaton, egy igazán forró napon Veszprémből Zánkára kirándultunk, a Gyógynövény-völgybe!

Az oktatóközpont a Káli-medence és a Nivegy-völgy találkozásánál 7000 négyzetméteren fekszik. Takács Ferenc kertészmérnök-tanár, gomba- és gyógynövényszakértő tudására alapozva 2014-ben hozták létre.

Szervezetünk csapatát Takács Tamás, Feri bácsi fia vezette körbe a varázslatos gyógynövény-ismertető tárlatvezetésen. A nagy melegre való tekintettel a gyógynövénykertben kezdtünk. Bemelegítésként az ismerős konyhakerti fűszernövények spirálos kialakítású halmát vettük szemügyre. Szerencsére többen is felismertük a gyakrabban használt ízesítőket, mint a rozmaringot, tárkonyt, bazsalikomot, és ismerkedtünk a csomborral, zamatos turbolyával.

Majd megcsodáltuk:

  • a fekete nadálytövet, népies nevén forrasztófüvet, melyet leggyakrabban ízületi bántalmak vagy csonttörés esetén használunk;
  • a vérehulló fecskefüvet, melyet sokan szemölcsirtóként ismernek, de azt kevesen tudják, hogy nyílt sebre nem alkalmazható, mert nedve nagy mennyiségben irritálhatja a bőrt és mérgező;
  • az éppen virágot hozó kék golgotát, mely széles körűen felhasználható a mindennapi életünkben mint hatásos görcsoldó, idegrendszer-nyugtató, altató;
  • az oszlopra felkúszó jázmint gyönyörű apró szirmaival, balzsamos illatával;
  • az orbáncfű levelén átszűrődő illóolajtartó mirigypontokat; és így megértettük népies nevét: lyukaslevelűfű. Megtudtuk, hogy egy csodás növényről van szó, hiszen ha a leveléből készülő teát isszuk, az álmatlanság és emésztési problémák esetén segít, de vírusfertőzéskor is hatásos. Immunerősítő tulajdonsága miatt közkedvelt, de szigorúan be kell tartani kúraszerű alkalmazását! Az olaja pedig az egyik legjobb fertőtlenítő, sebgyógyító, ránctalanító.

Sok kiegészítő ismeretet, személyes példákat hallhattunk, a gyógynövények gyűjtése, szárítása, válogatása témájában, valamint felhasználási lehetőségüket illetően, ahogy lépésről lépésre körbevezettek minket a különböző fűszerek, ehető gyógynövények vagy érdekes alakzatú és textúrájú fajok között, például a vízi kertben, a relax-gyepnél, vagy a vakok kertjében. A séta után a növények feldolgozásának gyakorlati lépéseit is megfigyelhettük a vetítőteremben, a manufaktúrában. A teázóban pedig ízelítőt kaptunk a különféle gyógyteákból, gyógyborokból és szörpökből. Nem távoztunk üres kézzel: mindenki szeretett volna hazavinni egy kis darabot az ottani csodákból, hogy a hétköznapok során is jusson a lelkünknek egy csipetnyi fűszer, tea, szörp vagy bor.

Fantasztikusan éreztük magunkat a túrán, szívből ajánlom mindenkinek ezt az élményt! Takács Tamás által végtelen sok virágot, növényt megismerhettünk; biztatott, bátorított minket a felfedezésre. Igazi útmutatót kaptunk, hogyan használjuk fel a természet erejét és gyógyító hatását. Külön öröm volt számunkra, hogy egy rövid időre Takács Feri bácsi is felbukkant, és beavatott minket a muskotályzsálya titkaiba.

Élménydús, tartalmas napot töltöttünk együtt egy varázslatos helyen, jó levegőn, a buja Balaton-felvidéki gyógynövények között.

Köszönjük szépen a Takács családnak a Gyógynövény-völgyben végzett szívet melengető tevékenységét, a felejthetetlen tárlatvezetést; és Vörös Eszter jelnyelvi tolmács egész napos kitartó munkáját!

A kirándulást az Egészséges életmód – változz velünk! programsorozat 2. programjaként, a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

♠ ♠ ♠

A fent leírt gyógynövények alkalmazása előtt és konkrét probléma esetén mindenképpen orvos, természetgyógyász segítségét kell kérni és a kapott útmutatást betartani!