A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete programján a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala előtt, József Attila szobránál találkoztunk 2023. április 26-án.

A költőről való megemlékezéssel indult programunk, majd a Somogyi-könyvtár kiállításához sétáltunk, amelyet „Költők, barátim…” 140 éve született Juhász Gyula címmel rendeztek be a könyvtár földszinti kiállítóterében Kilényi Irma felbecsülhetetlenül értékes, egyedülálló gyűjteményéből. A páratlan anyag önmagában is kiválóan végigvezet minket Juhász Gyula életén, azonban segítségünkre volt Tasnádi Gáborné Zsike is, aki kalauzolásával összefűzte a kiállított dokumentumokat, képeket, és versek között szemezgetve tette még hangulatosabbá számunkra ezt az eseményt.

Juhász Gyulát teljes joggal szokták Szeged költőjének nevezni, hiszen itt született, pályájának nagy része is ide köthető, itt halt meg – témája is nagyon sok alkalommal volt a szülővárosaKilényi Irma életébe már nőnapi sétánkon betekintést kaptunk idegenvezetőnktől, akiről megtudtuk, hogy Juhász Gyula önkéntes titkáraként tevékenykedett, majd a költő halála után még nagyobb elhivatottsággal kezelte, gyűjtötte a levelezéseket, kéziratokatmindent, ami Juhász Gyulához köthető. Változatos gyűjteménnyel találkozhattunk, lapkivágások, visszaemlékezések, dedikált kötetek felvonultatásával állították össze a könyvtár munkatársai a tárlatot. Láthattunk karikatúrákat is, amelyeket Magyar László készített, aki a századelő egy tehetséges szegedi újságírója volt.
Amint a kiállítás címében szereplő, 1919-ben írt “Költők, barátim…” verscím is utal rá, a költő kapcsolatait is szeretné bemutatni, KosztolányiBabitsKarinthyAdy – néhány név a nagyobbak közül – barátait név szerint is említi versében. E barátságoknak ékes bizonyítéka volt az 1923-as Juhász Gyula-jubileum, amelyet a barátok szerveztek számára, hogy támogatásukról, szeretetükről, elismerésükről biztosítsák az akkor éppen mélyponton lévő költőt.

Juhász Gyula halála után Kilényi Irma levelezésbe kezdett, hogy a költő kéziratait, leveleit, fényképeit összegyűjtse, neki köszönhetően és a kezdeményezése nagy támogatottságának eredményeképp ma rendelkezésünkre áll ez a páratlan anyag, amelyet a Somogyi-könyvtár jóvoltából mi is láthattunk.

Köszönjük Tasnádi Gáborné Zsikének, hogy a gyűjteményt kiegészítette történetekkel, művekkel, további élményekkel – Vörös Zsoltnak pedig köszönjük a közreműködést az akadálymentesítésben. Juhász Gyula barátainak hangulatát éltük át a mi barátias hangulatú társaságunkkal, kellemes délutánt töltöttünk ismét együtt.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

KÉPEINK GYŰJTEMÉNYE IDE KATTINTVA LÁTHATÓ