Múltidéző

Egy szervezet múltját – amelynek története a 20. század elején, 1907-ben kezdődött – még felvázolni is szinte lehetetlen vállalkozás.

Ezen az oldalon mégis próbáljuk visszaforgatni az idő kerekét, hogy a mai érdeklődők is képet kaphassanak Szövetségünk születéséről és fejlődéséről. Néhány jeles ember nevét és alakját is szeretnénk megőrizni az utókor számára, akik „otthont kezdtek rakni” a siket közösségnek, akik küzdöttek a jelnyelvért és az esélyegyenlőségért, és akik munkássága nélkül a „Szövi” ma nem lenne az, ami.

A 110. évforduló, a 2017-es év egészen kivételes volt: szervezeti krónikánkba két nagy rendezvény is bekerült ebben az esztendőben.
A SINOSZ rendezte meg a Siketek Világszövetsége (World Federation of the Deaf, WFD) 3. nemzetközi konferenciáját Budapesten. A 83 országból érkezett 650 vendég részvételével lezajlott, kétnapos konferencia programjára a » WFD-konferencia 2017, Budapest oldalon pillanthattok vissza.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége megalapításának 110. évfordulóját egy országos, nagyszabású rendezvénnyel ünnepeltük meg.
Az egész napos, késő éjjelig tartó eseményen mintegy 2000 magyar és külföldi vendég ünnepelte együtt Szervezetünk jubileumát. A rendezvény internetes oldalán nemcsak annak programját idézzük fel, hanem rövid áttekintést adunk e 110 esztendő fontosabb történéseiről is:

 » 2017 – 110 éves a SINOSZ

 

2020-ban, életének 75. évében elhunyt Vasák Iván, a SINOSZ első siket főtitkára. Az ő munkásságának, kivételes személyiségének emléket állítva létrehoztunk egy internetes emlékoldalt, hogy kortársai ne feledjék, és a későbbi nemzedékek is megismerhessék az életútját és érdemeit:

 » Vasák Iván-emlékoldal

Szövetségünk országos székházának kertjében egy emlékhellyel is tisztelgünk Vasák Iván előtt: a Gyurcsovics Mihály, fiatal nagyothalló szobrász által megalkotott, hidat formázó emlékmű mellett egy emléktáblát is állítottunk, „hogy a jövő generációja sose feledje mindazt, amit vezetőként a jelnyelvért, a siket közösségért és a befogadó társadalomért tett”:

 » Vasák Iván-emlékhely

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: