2023.06.06. 11:29

A cseresznyevirágzásban gyönyörködtünk a szegedi Füvészkertben

A  SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete a szegedi Füvészkert Hanami rendezvényére invitálta tagjait 2023. április 15-én.

Kíváncsiak voltunk erre a gyönyörű japán ünnepre, a hozzá kapcsolódó hagyományokra. A füvészkertben mindig kellemes sétákat lehet tenni a pompás környezetben, bármikor megyünk, minden alkalommal új arcát mutatja minden fa, cserje, bokor, virág. Most a cseresznyevirágoké volt a főszerep – azonban a pompás növények között sétálva gyakran megálltunk, nemcsak a cseresznyevirágokban gyönyörködtünk – ez a hanami jelentése, azaz szó szerint „virágnézés” –, hanem a tavasszal pompázó összes virág felvidított minket, változatos színeikkel elkápráztatva. A megújuló tavaszi kertben verseket olvastunk, amelyek a fák törzsein elhelyezkedve irányították lépteinket a füvészkert területén.

De mi is volt eredeti szándékunk? Miért kerekedtünk fel ezen a szombat délelőttön? A japán cseresznyevirágzás hagyományának szerettünk volna mi is hódolni. Bár hazánkban nincs ekkora kultusza a cseresznyevirágzásnak, mindig örömmel veszünk részt olyan programokon, ahol új tudásra tehetünk szert, most is különlegesen érdekes információkkal gazdagodtunk. Nem is gondoltuk volna, milyen nagy jelentősége van a hanaminak: Japánban a Meteorológiai Szolgálat hivatalos bejelentéssel teszi közzé, mikor veszi kezdetét a cseresznyevirágzás időszaka, térképen jelölik, milyen ütemben, mikor, hol nyílnak az ország területén a virágok.

A szívet melengető közös sétán ismét újabb ismeretek birtokosai lettünk, füvészkerti programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

A FÜVÉSZKERTBEN KÉSZÜLT KÉPEK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: