2023.08.03. 10:16

A Dohány utcai zsinagógában jártunk fővárosi tagjainkkal

Budapesten a Dohány utcai zsinagógába látogattunk el a Fővárosi Szervezet tagjaival.

A SINOSZ Fővárosi Szervezete látogatást szervezett a Dohány utcai zsinagógába 2023. augusztus 1-jén, kedden.

A Dohány utcai zsinagóga a világ második legnagyobb zsinagógája. 1854-ben kezdték el építeni, és 5 év alatt épült meg mór stílusban, 3000 fő befogadására alkalmas. (Hozzávetőleg ennyi ideig tartott az 1991-ben kezdődött és 1996-ban lényegében lezárult felújítás is.) Nagysága a korabeli fővárosi zsidóság jelentőségét, magas színvonalú gazdasági és kulturális igényét bizonyítja.
A templom építésze Ludwig Förster (1797—1863) német építész, a bécsi akadémia tanára volt. A zsinagóga ünnepélyes felavatására 1859. szeptember 6-án került sor. A belső tér 1200 négyzetméter, tornyainak magassága 44 méter. A zsinagóga a neológ zsidóság temploma, az egykori budapesti zsidónegyedben épült a Dohány utcában, ahol ma is sok zsidó vallású ember él.

Tóratekercse a zsidó vallás egyik legfontosabb kegytárgya. Egy kézzel írott pergamentekercs, amely tartalmazza Mózes öt könyvét. A tóratekercsnek különösen szigorú elvárásoknak kell megfelelnie, például: kóser állatbőrből kell készülnie, kézzel kell másolni és semmit sem szabad változtatni rajta. A tóraszekrényben vagy más néven frigyszekrényben tárolják. Tóramutatóval lehet csak hozzáérni a tóratekercshez, kézzel nem szabad hozzányúlni.

A Zsidó Múzeumba is be lehetett menni az emeleten és a pincében. Itt különböző kegytárgyakat tekinthettünk meg, köztük a tóramutatót is megcsodálhattuk.
A régi zsidónegyedhez, ahol a zsinagóga is található, erősen kötődik a holokauszt emléke. A Dohány utca határolta a zsidó gettót a II. világháború idején. Ma – a kertnek tervezett – terület közel 2600, a holokausztban elpusztult zsidó ember temetkezési helye. Napjainkban a zsinagóga hétköznap fogadja látogatóit, szombaton és zsidó ünnepeken zárva tart.
A zsinagógai tér ma is elsősorban istentiszteletek színtere, de helyet ad kulturális programoknak, hangversenyeknek is.

Csoportképet készíthettünk az Emanuel-emlékfánál, amely egy szomorúfűzfa formájú emlékmű, a Magyar Zsidó Mártírok Emlékműve. A fán kb. 30 ezer levél van, majdnem mindegyiken egy-egy név olvasható, emléket állítva a vészkorszak 600 ezer magyarországi zsidó áldozatának.

A jelnyelvi tolmácsolást köszönjük szépen Horváth Hajnalkának.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: