2023.06.06. 15:45

A gellérthegyi Gruber József víztárolóban ismerkedtünk Budapest vízgazdálkodásával

A Fővárosi Vízművek 2023-ban is lehetőséget biztosított a víz világnapjához kapcsolódóan egyéni látogatók és csoportok részére a Gruber József víztároló látogatására, melyen mi – a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezetének SzÉP keretében megvalósuló programjaként – március 21-én vettünk részt.

Hamarabb érkeztünk, mint a belépés időpontja, így volt időnk a víztároló felett nézelődni, gyönyörködni a csodás panorámában, sétáltunk a Filozófusok kertjében, természetesen nem maradhatott el a csoportkép készítése Buda királyfi és Pest királykisasszony szobránál.

A lábaink alatt, a bejáratnál váltották egymást a csoportok, és az óvodások, iskolások után mi is beléphettünk a Gellért-hegyben kialakított víztároló területére. Két csoportba osztottuk a résztvevőket, így mindenki jól láthatott mindent. Az előtérben az építést bemutató képeket, leírásokat láthattunk, maketteket, a leglátványosabb mégis Budapest víztermelési, hálózati, nyomásövezeti térképe, melynél megállva a számadatokon túl érdekes szakmai információkat is megtudtunk, majd továbbhaladtunk a következő helyiségbe, ahol már tagjaink is bátrabban kérdeztek. A sok érdekesség után megkoronázta a látogatást a víztárolóba való betekintés. Megfigyelhettük az oszlopok elrendezését, a falak, a mennyezet kialakítását, amikről már elhangzott sok adat, megtudtuk előzőleg, hogy minek milyen funkciója van.

Álljon itt tehát néhány információ:

Gruber József víztároló Budapest legnagyobb víztárolója, 1974 és 1980 között épült– a tervek szerinti időszakban tökéletesen funkcionált, felújítása a közelmúltban vált aktuálissá, a felújítás után tervezetten ismét több évtizedig szolgálja a vízellátást megfelelően. Két kamrájában kamránként 40 000 köbméter vizet lehet tárolni benne, azaz összesen 80 000 m³-t. A két medence alakja két összetolt zongorára emlékeztet, kialakításuk a víz tökéletes áramlását biztosítja.

A víztároló nevét Gruber József gépészmérnökről kapta, aki egyetemi tanár volt, a Műegyetem Aerodinamikai Intézetének adjunktusa, az Áramlástan Tanszék vezetője, a Gépészmérnöki Kar dékánja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

A víztárolónak jelentős szerepe van Budapest folyamatos és zavartalan vízellátásában, a napközben megemelkedő vízigényt a feltöltött tárolók biztosítják, a víznyomás szabályozásában is szerepe van, valamint szükség esetén vésztartalékot biztosít az itt tárolt vízmennyiség.

Hatalmas kapacitása ellenére a fővárost csak néhány órára tudná ellátni ivóvízzel, 58 víztároló vesz részt a biztonságos vízellátásban – amely vízellátásban természetesen a Duna bőséges vízhozamának köszönhető az elegendő mennyiségű víz, ebből lesz megfelelő eljárással a jó minőségű ivóvíz. Mint megtudtuk, Budapest átlagos vízfogyasztása naponta 400 000 köbméter körüli, ez kiugróan meleg nyári napokon akár 600 000 köbméterre növekszikA víztároló működése nagyrészt automatizált, de természetesen a Fővárosi Vízművek munkatársainak jól összehangolt mindennapi munkájára nagy szükség van ahhoz, hogy a lakosok élvezzék a megfelelő vízellátás kényelmét – mind az ivóvízellátás, mind a szennyvíztisztítás zavartalanságát –, az esetlegesen felmerülő problémákból a lehető legkevesebbet érzékeljék.

A víztárolóból kilépve tesztlapot lehetett kitölteni, a vízhálózat szerelésével kapcsolatos további tudásbővítésre lehetett szert tenni játékos, érdekes, eszközökkel illusztrált módon – ezzel a lehetőséggel tagjaink is örömmel éltek, ugyanolyan érdeklődéssel, mint ahogyan a gyerekek.

A kellemes időt kihasználva gyalog indultunk el a Gellért-hegyről, tagjaink javaslatára a Sziklatemplomhoz sétáltunk, ahova betértünk egy rövid időre hazaindulás előtt.

Kivételes lehetőség volt számunkra betekinteni a Gruber József víztárolóba, rajta keresztül Budapest vízellátásának mindennapjaiba. Köszönjük a Fővárosi Vízművek munkatársainak kedves, segítőkész együttműködését, kalauzolását, ismertetőit, azt, hogy lehetővé tették, hogy részesei lehettünk a nyílt napnak. Köszönjük Horváth Hajnalka jelnyelvi tolmácsnak, hogy segítségünkre volt a kommunikációs akadálymentesítésben – valamint köszönjük az érdeklődőknek, hogy velünk tartottak ezen az élménydús napon.

TELJES KÉPGALÉRIÁNK IDE KATTINTVA LÁTHATÓ

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: