2023.07.18. 15:59

A Korda Filmparkba és az Alcsúti Arborétumba látogattunk Szentesről

A SINOSZ Szentesi Helyi Szervezete kirándulást szervezett 2023. június 18-án Etyekre és Alcsútdobozra a SINOSZ SzÉP keretében, mely során a Korda Filmparkot és az Alcsúti Arborétumot kerestük fel, majd a Vál-völgyi kisvasúttal is tettünk egy utazást.

Nem csak tagjaink, hanem családtagjaik és barátaik is részt vettek a programon, így nagy létszámmal, 55 fővel érkeztünk a Korda Filmparkba. Emiatt két csoportra osztottuk a résztvevőket, két animátorral más irányt követve járhattuk be a helyszíneket. A Filmpark működéséről, a nemzetközi filmes szuperprodukciók gyártásába nyerhettünk betekintést, de különleges történeteket is megosztottak velünk idegenvezetőink. Elmondták, hogy a Filmpark csak bérbe adja a helyszínt a filmes produkciókhoz, sok esetben a Filmparknak nincs tudomása arról, melyik film forgatása zajlik a falak között, szigorú titoktartási kötelezettség és biztonsági szabályok övezik a munkájukat.

A díszleteket az adott filmekhez a filmgyártók építik fel, majd a forgatás végeztével ott maradnak mindaddig, amíg egy új produkcióhoz más díszletet nem húznak fel. Felismerhettük Róma, New York és más városok utcáit, de mindezek csak külső homlokzatok: az építményekbe bemenni nem lehet, itt-ott betekintve a színfalak mögé deszkák, állványok, purhab látszanak, ezek alkotják a külső hungarocell, papírmasé falakat és díszítőelemeket. Kopogtattuk, tapogattuk a felületeket, néhol láttuk a letöredezett darabokat, leesett homlokzati díszítőelemek helyét, melyek feltárták nekünk a festék alatt rejlő anyagokat. A külső helyszínek és a hatalmas hangárok belső terei több ezer négyzetméter beépíthetőséget biztosítanak, itt található Európa legnagyobb, 6000 négyzetméter alapterületű bérelhető stúdiója, de vizes jeleneteket is fel tudnak venni, hiszen az egyik hangárban medence is rendelkezésre áll.

A látogatóközpontban először a hollywoodi filmipar nagy magyar alakjait ismerhettük meg, majd a gyártás folyamatába kaptunk betekintést. A forgatókönyvtől, a költségvetés készítésén, a szereplőválogatáson, a kellékeken, trükkökön, majd az utómunkálatokon keresztül betekintést nyerhettünk ebbe a különleges világba, melynek utolsó fejezete a filmpremier.

https://kordafilmpark.hu/filmgyartas-elmenytura/

Ezt követően Alcsútdobozra mentünk, ahol a 40 hektáros arborétum fái nyújtottak nekünk hűs árnyékot. Az Alcsúti Arborétum Magyarország legeredetibb angolparkja, 1820-as telepítése József nádor nevéhez fűződik. Ő volt az ország nádora, az első Habsburg, aki Magyarországon letelepedve birtokot szerzett, az ő leszármazottjait nevezzük a Habsburgok magyar ágának. A kastélypark egykor impozáns épületeinek műemlék maradványai szomorú mementója a letűnt korok főúri életének. Itt kisebb csoportokra oszlottunk és egyéni tempóban fedeztük fel a park területét, itt-ott megállva, megpihenve elolvastuk a kihelyezett táblákat vagy gyönyörködtünk a természet szépségeiben. A varázslatos kert botanikai ritkaságokkal, több százéves fákkal kínál látnivalókat az ide kirándulóknak.

Az arborétumtól rövid sétaútra található a Vál-völgyi kisvasút egyik végállomása, a kalauz már várta csoportunkat, szinte meg is töltöttük a két személyszállító kocsit. Útközben megállt a kisvonat Felcsúton – itt található az egyik legszebb állomásépület a Székesfehérvár-Bicske vasútvonalon – többen is kiszálltunk, a rövid pihenő során fényképeztünk és feltöltöttük ivóvízkészleteinket. A vasútvonal másik végállomása a Puskás Akadémia megállóhely, ahonnan egy rövid sétával megtekinthető a sportkomplexum, mi ide már nem mentünk el, hanem a mozdony átkapcsolása után visszafelé indultunk.

Hazafelé menet közkívánatra visszatértünk Etyekre, hogy kedvünkre kóstolhassunk és vásárolhassunk a borvidék finom nedűiből. Természetesen a vidám társaság nem sokat aludt út közben: filmes kvízjátékkal, tombolával és nótázással telt az utazás, illetve a rengeteg házi sütemény is elfogyott, amit a hölgyek sütöttek a kirándulásra.

Köszönjük tagjainknak, hogy aktívan hozzájárultak az utazás előkészületeihez: a látnivalókról ismertetőt, a közös nótázáshoz pedig kis dalos füzetet szerkesztettek, illetve ötletes, a témához illeszkedő játékot találtak ki, melyekhez értékes nyeremények társultak.

szentes_korda_2023_01

kép 2 / 10

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: