2023.10.24. 07:54

A Munkácsy Negyedben barangoltunk Békéscsabán

Városismereti séta keretében ismerkedtünk a kulturális negyed érdekességeivel

A SINOSZ Békés Megyei Szervezete a Békés Megyei Könyvtár együttműködésével 2023. október 12-én Irány a Negyed! címmel városismereti sétára várta az érdeklődőket, mely során Juhász Zoltán idegenvezetésével ismerhettük meg a Munkácsy Negyedet.

Munkácsy Mihály, a zseniális tehetségű festő Békéscsabán vett kezébe először ecsetet, innen indulva jutott el a világhírig. A nevét viselő negyed intézményei a művész örökségét őrzik nem csak kiállítótérként, hanem különböző programok által formálják élményekké a látogatók számára. A Munkácsy Negyed felújított intézményei, közösségi terei méltón állítanak emléket a festőóriás városban töltött éveire.

A festő gyermekkorának meghatározó helyszíne volt az egykori Omaszta-kúria – ma Munkácsy Emlékház, amelynek épülete és parkja teljesen megújult. A kert számos élményt nyújt a látogatóknak a fák hűvösében kihelyezett padokkal és a zenepavilonban rendezett programokkal. Az egyik padon találkozhattunk Munkácsy Délután a parkban című festményéről ismerhető hölggyel.

Az Ursziny–Beliczey-kúria felújított műemléki épülete a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthonául szolgál, a hozzáépítéssel egy új kulturális, művészeti tér jött létre.

Megismerhettük az Élővíz-csatorna partján elterülő Széchenyi ligetet, melyet a város első közparkjaként az egykori ó-temető helyén létesítettek a XIX. század közepén, ma már természetvédelmi terület. Az itt található játszótér kialakítása is Munkácsy munkásságára utal. A különböző építmények, eszközök festőkellékeket formálnak, a gyerekek ceruzák, ecsetek, tubusok, festőpaletta, képkeretek között játszhatnak.

A Munkácsy Mihály Múzeum a legnagyobb Munkácsy gyűjteményt mutatja be állandó kiállítás keretében.

A Békés Megyei Könyvtár a festő emlékének adózó, megújult belső udvara révén látogatóbarát, időszakosan használható térrel bővült a könyvtár épülete. A Csabagyöngye Kulturális Központ és a Békés Megyei Könyvtár között a Csabai hírességek sétánya járóköveken örökíti meg a Békéscsabai Települési Értéktárban szereplő tizenöt híresség nevét. Megismerhettük az István malom szomorú történetét, melynek épülete még romló állapotában is meghatározó látképül szolgál, jövőbeni sorsa egyelőre ismeretlen.

Idegenvezetőnk sok történetet mesélt, melyek a művész békéscsabai életéhez kapcsolódnak, némelyik nagy derültséget váltott ki a hallgatóságból. A résztvevők sokat kérdeztek túra során, majd hozzáfűzték saját történeteiket, emlékeiket a felkeresett épületekhez kapcsolódva. Az egyes állomásokon kvízjátékon tesztelhették tudásukat, hogy mennyire figyeltek a túravezetőnk által elmondottakra. Kiderült, hogy tagjaink nagyon érdeklődnek a város története iránt és örömmel várják a következő hasonló programot. Közkívánatra a közeljövőben fel fogjuk keresni a Munkácsy Emlékházat és a Munkácsy Múzeumot is, hogy az ott kiállított műalkotásokat és értékeket megismerhessük.

Köszönettel tartozunk a Békés Megyei Könyvtár igazgatójának, Juhász Zoltánnak a szakmai idegenvezetésért, illetve Ruminé Niethammer Erika jelnyelvi tolmácsunknak a kommunikációs akadálymentesítésért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: