2024.05.27. 09:30

A papírfestés és a színek rejtelmeivel ismerkedtünk Békéscsabán

Közkívánatra ezúttal a könyvkötészetben alkalmazott egyik papírfestési eljárás volt a foglalkozásunk témája.

A SINOSZ Békés Megyei Szervezete 2024. május 22-én ismét kreatív ismeretbővítő foglalkozást szervezett. A Békés Megyei Könyvtár Digilaborjában Bíró Bertold könyvkötő mester vezetésével a könyvkötészetben használt egyik papírfestési technikával ismerkedhettek meg résztvevőink.

Bevezetésképpen előadónk a színek varázslatos világába vezetett minket: szóba kerültek a szivárvány színei, a drágakövek színei, a koordináta-rendszer egyes elemei, a bíborszín előállítása. Bevezető kérdésekkel, közérthető formában, de tömören megfogalmazva magyarázta el az összefüggéseket, mi pedig nagy érdeklődéssel és derült csodálkozással fogadtuk az elhangzottakat.

Megtudhattuk, hogy a színek színpadán a legkülönlegesebb szereplő a bíbor, mert kilóg a színek sorából: a spektrumban nem szerepel, csak virtuális hullámhossza létezik. A klasszikus bíborfesték előállítása bonyolult, egy Földközi-tengeri csigafaj héjában termelődő mirigyből származik, a szín fotokémiai folyamatban alakul ki: előbb sárga, majd a levegőn nyeri el a jellegzetes lilásvöröset. A bíbor az ókori népek körében a legdrágább és legmegbecsültebb festékanyag volt, csak a leggazdagabbak, az uralkodók és egyházi méltóságok engedhették meg maguknak, annyira drága volt.

Hallhattunk a bisszuszról, ami egy kagylófajta mirigye által termelt szál, a kagyló ezzel rögzíti magát a kövekhez és sziklákhoz, hogy az áramlat ne sodorja el. Ebből különleges, erős, rugalmas fonalat fonnak, illetve selyemszerű textilt szőnek, melynek a színe aranybarna. Mivel jellegzetes színe van, olykor színnévként is használják.

Sokáig hallgattuk volna még a színekhez kapcsolódó érdekességeket, majd rátértünk a papírfestési technikára: a márványozás eredetileg Kínából vagy Japánból származik, szerelmes leveleket díszítettek vele. Könyvborítók is készültek az így mintázott papírral, illetve az elrontott papírokat is újra fel tudták használni, miután megfestették ezzel az eljárással. Ebru néven is ismert eljárás, mely során vízfelületre különböző színű festékeket csepegtetünk, majd a festendő papírt pár másodpercre víz a felszínére helyezzük, a papír pedig felveszi a kialakított mintát. Végtelenül sok változatot hozhatunk létre, kreativitásunk szerint. Az általunk megfestett papír száradás után további felhasználásra kész, terveink szerint egy következő foglalkozáson könyvborítóként fogjuk alkalmazni.

Köszönettel tartozunk előadónknak, Bíró Bertold könyvkötő mesternek, hogy újabb érdekességeket hallhattunk és tanulhattunk, illetve a Békés Megyei Könyvtárnak, hogy helyet biztosítottak foglalkozásunknak. Köszönjük Szlaukó-Fischer Nóra jelnyelvi tolmácsunknak az akadálymentesítésben való közreműködését.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: