2022.06.03. 12:03

A várdai Szász Endre Kastélymúzeumban jártunk Kaposvárról

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezete kirándulást szervezett 2022. május 10-én Várdára, ahol  a Szász Endre Kastélymúzeumba és parkjába látogattunk el.

 

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezete kirándulást szervezett 2022. május 10-én Várdára, ahol  a Szász Endre Kastélymúzeumba és parkjába látogattunk el.

Érkezésünkkor Szász Endre egykori lakhelyén – amely valaha Somssich-birtok volt – özvegye, Szászné Hajdú Katalin fogadott bennünket, tárlatvezetést tartott jelnyelvi tolmácsok közreműködésével. Először bemutatta történeti kertet, amely egy 6 hektáros arborétum jellegű park, körülöleli a klasszicista stílusú kastélyt. Majd a kastélyban a művész hagyatékát néztük meg. A művész egykori műtermében  Szász Endre Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész kevésbé ismert műveit bemutató kiállítás látható. Reneszánsz és német barokk bútorok az 1600-1700-as évek elejéről, 160-180 cm magas kínai padlóvázák, XVII-XIX. századi ikongyűjtemény, festmények, Szász Endre-falikárpitok, valamint ifjúkori alkotásai.

Antik műtárgygyűjteményei: francia, XIV. Lajos-kori rokokó, angol barokk, Chippendale stílusú bútorok, órák, porcelánok és szőnyegek is láthatók. A látványt bővítik a különböző stílusú szobrok, tükrök, valamint neves magyar és külföldi festők képeiben is gyönyörködhettünk. A biedermeier, az eklektika, vagy a szecesszió szerelmeseiként is megtalálhatunk a szemünknek és lelkünknek kedves tárgyakat.

Köszönjük Szászné Hajdú Katalin tárlatvezetőnknek a tartalmas életúti ismertetést. Köszönettel tartozunk Tamás Angéla és Győrfi Gabriella jelnyelvi tolmácsok akadálymentesítésben való közreműködéséért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: