2024.05.16. 11:15

A Vasúttörténeti Parkba látogattunk el Somogyból

Európa legnagyobb szabadtéri vasúti élményparkjában jártunk.

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének tagjaival 2024. május 4-én a Magyar Vasúttörténeti Parkba kirándultunk.

Korán reggel indultunk el Kaposvárról, nagyon szép időt fogtunk ki. A park bejáratánál találkoztunk Havalda Zsófia jelnyelvi tolmácsunkkal.

SINOSZ-igazolvánnyal ingyen lehetett bejutni a parkba. Idegenvezetőnk Krajnár Tibor volt, aki nagyon kedvesen és részletesen beszélt nekünk a vasút kialakulásáról, történelméről. Megtudhattuk, hogy régen a bányákból nehéz volt kihozni az ércet a felszínre, a kereken guruló bányacsillék összevissza mentek, nehéz volt irányítani őket. Emiatt kötött pályákat hoztak létre, a kerekek is átalakultak. Létrejöttek olyan kúpos kerekek, amiket manapság is láthatunk, ezek tartják pályán a szerelvényeket. Később a bányákból a felszínre kerültek a sínek, mert a kitermelés gyorsabbá válásával a gyorsabb szállítást is megkövetelte az ipar. Megjelentek a személyszállításhoz szükséges kocsik is. A szerelvényeket eleinte lóval húzták, majd gőzmozdonnyal, később, a nagy teljesítményű villanymozdonyok megjelenésével egyre erősebb, gyorsabb szállítójárműveket hoztak létre.  

Tagjainkkal kipróbáltuk a fordítókorongozást, ahol a mozdonyokat lehet másik pályára állítani. A fordítókorong körül a kiállított, különféle mozdonyok a magyar vasút fejlődéstörténetét mesélik el. Megnéztünk számos, a vasútépítésben használt járművet, például: aláverőgépet, rostálógépet, Csajka sínautót, monumentális hótoló gépeket. Felmentünk egy gőzmozdony vezetőfülkéjébe is, ahol idegenvezetőnk elmesélte, hogyan fűtötték fel a mozdonyokat. Megcsodáltuk az Aranyvonatot, és a hatalmas NOHAB svéd mozdonyt, épp felújítják őket. Megnéztük a vasútmodellezést egy, a park területén különálló kis házban, nagyon érdekes volt.

Tagjainkkal összefogva befizettünk a kisvonatozásra is, tettünk egy 870 méteres kört a kerti vasúttal a park területén.

Megköszöntük a nagyszerű idegenvezetést Tibornak, és elköszöntünk Zsófitól is.

Pár taggal kipróbáltuk a park „restijét”, sajnos a kínálata szerény, de finom volt.

A Vasúttörténeti Park meglátogatása után kötetlen programra is volt lehetőség. Néhányan a Szépművészeti Múzeumban látható Kertész, Moholy-Nagy, Capa../ Magyar Fotóművészek Amerikában (1914-1989) kiállítást nézték meg.

Késő délutáni vonattal mentünk haza, ismét nagyon jól éreztük magunkat ezen a SzÉP-programon.

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: