2023.08.05. 10:25

Általános iskolai érzékenyítés volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Érzékenyítő és szemléletformáló foglalkozás volt

A SINOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete képviseletében 2023. június 12-én a miskolci Rónai Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolában jártunk szemléletformáló és érzékenyítő foglalkozást tartani, az 1. osztálytól a 8. osztályig.

A diákokkal szituációs feladatokat játszottunk el, hogy miképpen is lehet a siket és nagyothalló személyekkel felvenni a kapcsolatot, ha szeretnénk őket megszólítani, pl.: kézjelzéssel, különböző jelzőrendszerekkel (fény, babasírásjező), a váll óvatos megérintésével, lámpa felkapcsolásával, papírgalacsinnal való óvatos megdobással. Kerülni kell a hirtelen és szélsőséges magatartási formákat.

Kiemelten fontos a szemkontaktus, a megfelelő fényviszonyok, az artikuláció, a különböző gesztikuláció, a szájról olvasás és a megfelelő távolságtartás is, de a legnagyobb segítség, ha a másik fél is ismeri a jelnyelvet, illetve az egyébként is használt csevegő felületekkel az írásos kommunikáció szintén megoldható, továbbá a webkamerán keresztül való érintkezés nemcsak kényelmes, de használatakor még a fizikai távolságot sem kell tartani. A papírra való írás kicsit időigényes, de a félreértések elkerülése végett biztonságosabb megoldás lehet.

Az ordibálás, a hangerő emelése, az arcba hajolás teljesen értelmetlen, még nagyothalló személyek esetében is, hiszen nem biztos, hogy így jobban fogják érteni a beszélgetést.
Hallani és megérteni a beszédet két különböző dolog! 
Sokak szerint a bólintás, a fej nemleges megrázása válasz a kérdésre, de ezek csak eldöntendő kérdéseknél jöhetnek szóba. Nem mindenhol vannak feliratok, táblák vagy piktogramok, pedig ezek is nagyon sokat tudnak segíteni. A hallókészülékek segítenek, de csodára nem képesek, a hallást és a beszédértést javítják, egyéntől függően különböző hatékonyságúak.

Beszéltünk a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálatáról, amelynek működését ismertettük.
Emellett beszéltünk arról, hogy a mindennapi élet során milyen akadálymentesitő eszközök léteznek a hallássérült emberek számára.

A táblára felírtuk, hogy mely kifejezések használata helyes, illetve helytelen a hallássérültek világában. Elmagyaráztuk, hogy a süket és a néma, vagy a süketnéma kifejezések miért nem helytállóak, és sértőek is.

Természetesen pár jelet is megtanítottunk a tanulóknak, amit nagyon élveztek, és amit megtanultak, vissza is kérdeztünk, hogy emlékeznek-e rá.

Az érzékenyítő órákat kötetlen kérdés-válasz rész zárta le.

Nagyon szépen köszönjük Lőrinczné Gyöngyösi Ildikó animátornak a foglalkozások megtartását és Sóvári-Bogár Georginának a kommunikációs akadálymentesítést.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: