2023.03.25. 14:21

Amikor együtt dobban a szív

A Szombathelyi Televízió kulisszatitkaiba nyert betekintést a Vas Megyei Szervezet lelkes csapata és még adásba is kerültek...

2023. március 24-én a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének lelkes csapata a Szombathelyi Televízió stúdiójába látogatott, hogy megismerje annak kulisszatitkait, legfontosabb műsorait, az adáskészítés technikai hátterét, az egyes munkatársak szerepét.

Tagjaink még nem tudták, de az előzetes egyeztetések során a tévés vezetőséggel megállapodtunk egy kis „csereüzletben”: látogatásunk során egyik beavatott tagunk maga fogja azt a hírt jelelni a híradóban, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének tagjai a Szombathelyi Televízióba látogatnak. Ezt a beszámolót be is fejezhetném ennek a videóval a közreadásával, hiszen a képek magukért beszélnek, a Gergácz Marcell jelelésével kísért tudósítás fantasztikusan adja vissza a Vas Megyei Szervezet tagjainak vidámságát, programjaink lényegét. Az adás azt a mozzanatot is hűen tükrözi, ahogy a megyei elnökünk életében először a kamerák előtt, reflektorok kereszttüzében állva, mégis teljes magabiztossággal, a súgógép szövegét követve jeleli a tudósítást, miközben a tagok álmélkodva, egy emberként szorítottak Marcellnek, hogy jól sikerüljön a szereplés. Kevés olyan pillanat adatik meg, mint az, amikor a kamera felvétel gombját kikapcsolta az operatőr, és az együtt dobbanó szívvel szurkoló tagokból egyszerre szakadt ki a megkönnyebbülés sóhaja, majd a mélységes csendet az üdvrivalgás moraja váltotta fel. Ez a pillanat magában sűrített mindent: összetartozást, közösséget, szeretetet… Ezért a pillanatért érdemes volt ott lenni.

S hogy mi egyéb történt a stúdióban? Krizsán Zsuzsanna kreatív igazgató, felelős szerkesztő, műsorvezető fogadott bennünket, és rengeteg érdekességet mesélt el az 1990 óta működő helyi televízió működéséről. Bemutatta a szerkesztő, az operatőr, a vágó, a műsorvezető, a hangmérnök és a rendező tevékenységeit, a technikai hátteret, és annak fejlődését az évtizedek alatt, a sugárzott műsortípusokat. Megtudtuk, hogy egyetlen műsor létrejöttéhez milyen elképesztő stáb szükséges, milyen logisztikát és csapatmunkát igényel jelen lenni azokon a helyszíneken, ahol a híradó vagy más, például egy tematikus magazinműsor számára érdekes híranyag lehet.
Szó esett arról az óriási archívumról is, amely Szent II. János Pál pápa szombathelyi látogatása óta képes hanganyagként rendelkezésre áll, de sajnos még nem kutatható. Tagjaink kérdéseire alapján kiderült, hogy ugyan a Szombathelyi TV adásszórása leginkább csak a helyi lakosok számára elérhető, az online felületen megtalálható műsorok azonban feliratozva mindenki számára megtekinthetők. Sok érdekes kérdés hangzott még el, de talán akkor lettek még izgatottabbak a tagok, amikor maguk is beülhettek a műsorvezető székébe, kipróbálhatták magukat, milyen érzés, amikor adásban vannak…

Ne lepődjetek meg, ha rákattintva az SZTV honlapján vagy YouTube-csatornáján szereplő videókra, ezentúl esetleg ismerős arcok köszönnek vissza. Nem egy tagunk nagyon otthonosan érezte magát a televíziózás világában, és azzal az ígérettel távoztak, hogy „beszélő kezeikkel” szívesen közreműködnek az akadálymentesítésben.

Köszönjük Krizsán Zsuzsannának, Jóna Tímeának és a Szombathelyi Televízió valamennyi munkatársának a lehetőséget, hogy ilyen felejthetetlen élményben lehetett részünk. Köszönettel tartozunk Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak is a kommunikációs akadálymentesítésért.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: