2022.06.28. 09:25

Az Aquincumi Múzeumban jártunk

A SINOSZ Budapesti Siketek Szervezete csoportos látogatást szervezett az Aquincumi Múzeumba 2022. június 17-én, pénteken.

A SINOSZ Budapesti Siketek Szervezete csoportos látogatást szervezett az Aquincumi Múzeumba 2022. június 17-én, pénteken.

13:30-kor találkoztunk a Szentendrei útnál, 15 főt vártunk, 14-en voltunk összesen. SINOSZ-igazolvánnyal ingyenes volt a belépés a tagoknak, a tárlatvezetési díjat SINOSZ SzÉP pályázat állta. Elég bonyolult volt az odatalálás, de végül sikerült.

A 14 órakor kezdődött tárlatvezetést Jobbágy-Paróczi Ildikó Zsuzsanna tartotta magyar jelnyelven. Nem volt szükségünk jelnyelvi tolmácsra, Ildikó ügyesen oldotta meg a tárlatvezetést magyar hangzó és jelnyelven párhuzamosan.

Meglátogattuk az ókori római birodalomból fennmaradt Romkertet, egy luxus fürdőszobát, a Tudás- és élménykuckót, amely az ókor zseniális találmányait és újító ötleteit mutatja be, a festőházat, a régi központi épületet és az új múzeumépületet. A Romkert – Magyarország egyik legnagyobb területű római régészeti parkja – az i. sz. 2-3. századi Aquincum polgárvárosának mintegy negyedét mutatja be, köztük a városközpont legjellemzőbb középületeit, valamint számos magánházat. A kőlapokkal burkolt utcák, az épületek kiásott és konzervált alapfalai nyomán a látogató képet alkothat a római városépítészet jellegzetességeiről, az egykori római polgárváros szerkezetéről, fontosabb középületeinek – mint a fórum, a basilica (törvényhozás háza), a közfürdő vagy egyes szentélyek – méreteiről, elhelyezkedéséről. Jól láthatók az i. sz. első évszázadokban korszerűnek számító padlófűtés, a vízvezetékek, a csatornarendszer maradványai. Külön kis védőépületben egy polgárház rekonstruált fürdője is megtekinthető. A polgárvárosnak eddig kb. a harmada került felszínre, egyes részeit már feltárták, de még nem látogathatók. Az ásatásoknál előkerült értékesebb faragványokat, domborműves ábrázolásokat a régi épület mögött, az időjárástól részben védett oszlopcsarnokban helyezték el. A gazdagon díszített szarkofágok, sírkövek, emléktáblák mellett épületelemek faragott díszítőmotívumai is megtekinthetők.

A látottak közül pár dolgot emelnék ki, ami nagyon érdekes volt. A luxus privát fürdőszobát gazdagok számára építették, volt benne külön öltöző, hideg víz, langyos-meleg víz és gőzfürdő (szauna). A szegény polgárok pedig közös fürdőt használtak, persze nemtől függően külön. Ott akkoriban nemcsak tisztálkodás céljából mentek közös fürdőbe, hanem a pletykákat, híreket megtudni vagy más miatt. A WC-nél is ugyanez volt, viszont ott ami még érdekesebb, hogy az ülőhelytől 1-2 méterre volt a másik ülőhely, és a kettő között sakkozó játék állt: abban az esetben, akinek nem ment a kakálás és ha mellette lévő ülőnek sem, akkor közben játszottak. Akkoriban mindenkinek volt ideje és nem sietett sehova. Még undorítóbb dolog, ami számunkra elképzelhetetlen, a xilospongium vagy terzórium, azaz szivacs a pálcán, az ókori rómaiak higiéniai eszköze volt, amelyet székelés után a végbélnyílásuk letörlésére használtak. Ez egy fából készült pálca, amelynek egyik végére tengeri szivacs volt rögzítve. A terzóriumot a nyilvános WC-kben közösen használták az emberek.

A program végén csoportképet készítettünk. A tárlatvezetés kb. 2 órát vett igénybe, mindenkinek nagyon tetszett. Programunkat a SzÉP keretében valósítottuk meg.

További képeinket a szervezeti facebook-fotóalbumban nézhetitek meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: