A SINOSZ Budapesti Siketek Szervezete csoportos látogatást szervezett a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumba 2022. május 18-án, szerdán.

14:45-kor találkoztunk a Andrássy út 103. címen található épület bejáratánál, 22 főt vártunk, 16-an voltunk összesen. SINOSZ-igazolvánnyal ingyenes volt a belépés a tagoknak, csak a tárlatvezetési díjat fizettük, azt a SINOSZ SzÉP pályázata állta.

Elkezdődött a tárlatvezetés Horváth Hajnalka jelnyelvi tolmácsolásával, összesen 4 termet tekinthettünk meg.

A Jurták és kolostorok című kiállítás a mongol művészetből ad ízelítőt.
A nomád életmódot, a mongol hagyományos műveltséget egy mongol jurta enteriőrjét idéző, bejárható installáció formájában ismerheti meg a látogató a hétköznapi élet tárgyai és berendezései – étkészletek, viseletek, ékszerek, játékok, hangszerek – segítségével. A nomád mongol nép hitvilágát, eredeti vallását, a sámánizmust egy sámánkunyhó belseje, a mongol sámánviselet, sámán szertartás kellékeiként szolgáló tárgyak jelenítik meg. A Mongóliában évszázadok óta uralkodó vallásként jelenlévő buddhizmus világába a Cam-tánc kellékei, a fesztiválokon használt applikált thangkák és megforgatható imamalom révén jutunk el. Egy kolostor belsejébe érkezve képet kaphatunk a buddhista panteonról a Mongol Gyűjtemény kiemelkedő darabjain keresztül, valamint a szertartásokon használt tárgyak bemutatásával kerülhetünk közelebb ehhez a rejtélyes közeghez.”
>> Bővebben a kiállításról

Az előadás után csoportképet készítettünk, és a tagok tekintetéből ítélve biztosan merem állítani, hogy számukra is nagyon érdekes volt a program és tetszett is nekik. Maga a tárlatvezetés több mint másfél órát vett igénybe. Programunkat a SzÉP keretében valósítottuk meg.

A programon készült összes képet a szervezet közösségi oldalán nézhetitek meg: FOTÓALBUM