2023.10.23. 10:19

„Barlangoltunk” Jósvafőn

Egy vidám és élménydús napot töltöttünk az aggteleki barlangban és Jósvafőn - erről osztjuk meg élményeinket.

A SINOSZ Ózdi Helyi Szervezetével 2023. augusztus 4-én az Aggteleki Nemzeti Parkban található Baradla-barlangban túráztunk, ahol a Vörös-tói középtúra vonalát jártuk végig szakvezetéssel.

A Baradla-barlang leghosszabb, (2300 méteres) szakaszát jártuk végig, folyamatos villanyvilágítás mellett. Túránk nagyrészt a Styx-patak medre mentén haladt, de most nem dübörgött benne a víz, mint hóolvadáskor szokott. Túravezetőnknek nem volt egyszerű dolga a több mint 50 látogatóval. Gyönyörű cseppkőoszlopok mellett haladtunk, függő- illetve álló cseppkövek között. Körbejártuk Magyarország legmagasabb álló cseppkövét, a Csillagvizsgálót, ami 19 m magas. A túra vége felé a barlang legnagyobb termét, az Óriások termét csodálhattuk meg. Először teljes sötétségben a csendet élveztük, majd a folyamatosan felvillanó fények aláfestéseként a barlang akusztikájából kaptunk fantasztikus zenei ízelítőt.

„Barlangolásunkat” követően nagyszerű ebéd illatozott a kijáratnál. Sokáig nem eszegethettünk, mert várt minket két felszerszámozott lovaskocsi. A jó levegő, kellemesen ringató lovaskocsi és a pazar panoráma szép emlék maradt számunkra.

Köszönjük Sóvári-Bogár Georginának a kommunikációs akadálymentesítést, valamint Juhászné Csikai Marika ózdi helyi elnökségi tagnak az odaadó segítséget.

Rendezvényünket a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: