2024.06.13. 17:44

A Batthyány-Strattmann-kastélyegyütteshez kirándult a SINOSZ Győri Helyi Szervezete

Körmenden jártunk Győrből

A hercegi Batthyány-Strattmann-kastélyegyüttes gazdag műemlékekben és történetekben. Érdemes ellátogatni oda másoknak is!

A SINOSZ Győri Helyi Szervezete 2024. június 8-án, szombaton Körmendre kirándult. Felkerestük a város ékességét, a hercegi Batthyány-Strattmann-kastélyegyüttest*, mely az ország egyik legjelentősebb műemlékegyüttese.

Tagjainkkal és más szervezettől érkezett sorstársainkkal megtekintettük a négyféle állandó és egy időszaki kiállítást is, a földszinttől a legfelső emeletig. Az állandó kiállításokat – Körmend és a Batthyányak évszázadai, Műhelyélmények – Körmendi iparos emlékek, Cipőtörténeti Gyűjtemény, Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban címmel – tárlatvezetés és jelnyelvi tolmácsolás kíséretében néztük meg. Nagyon élvezetesen előadó tárlatvezetőnk volt Bebes Árpád személyében. Nekünk, a résztvevőknek történelmi és művészeti értékekben gazdag élményekben volt részünk.

Az Üveghegyen innen tematikájú időszaki kiállítást a második emeleti díszteremben rendezték be, mely csodálatos teret adott a közönség számára. A főúri kastély teraszán is jártunk, bemutatásra kerültek a környező épületek, a melléképületek, a park és a belső udvar is. A zászlótartónál megtudtuk, hogy a zászló a Batthyányak évszázadaiban kék-sárga színű volt, Ukrajna színe is ez, de az utóbbi ország akkor még nem létezett. A tárlatvezető bemutatta a velocipédet a 19. századból, melyből a kerékpár kialakult. A toronyóra működését is megmutatta nekünk. Az utolsó emeleti lépcsőházban eredeti festmény maradt, a többi tárgy, műemlék csak másolat, mert az orosz katonák 1945-ben, a második világháborúban mindent elpusztítottak a kastélyból. Az egyetlen eredeti festmény azért maradt meg, mert az oroszok azt hitték, hogy orosz cárnő van rajta, de nem ő volt, hanem Mária Terézia magyar királynő és Habsburg uralkodó szerepel rajta. A kápolnarészben Szűz Mária festményéről is beszélgettünk, mert szokatlan ábrázolásban láttuk őt. Jézuskát nem tartotta karjaiban, a haját nem fedte kendő, szőke és hosszú haja lebegett, a lábán nem kígyó, hanem a földgolyó volt. Azt jelenti, hogy ő egy tiszta lelkű és fiatal.

*Az első bekezdésben, a kiemelt szövegrészbe szúrt linken olvashatsz a hercegi kastély építéstörténetéről.

A programot ebéd, majd a hazautazás zárta. Mindenki nagyon jól érezte magát. Kitűnő időjárásban volt részünk. 

Köszönjük Bebes Árpád tárlatvezető és Temesi Éva jelnyelvi tolmács munkáját.

A program SINOSZ SzÉP támogatásával valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: