A SINOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének tagjai jelnyelvi akadálymentesítéssel vehettek részt 2022. szeptember 9-én 16.00 órától a Nyíregyházi Turisztikai Iroda által szervezett, templomtúrával egybekötött belvárosi sétán.

Petrovánszki Beáta turisztikai referens idegenvezetésével és Szabóné Fazekas Szilvia jelnyelvi tolmácsolásával ismerkedtünk Nyíregyháza nevezetességeivel és történelmével.

A Szűz Máriának ajánlott római katolikus templomba betérve nemcsak a toronyba mehettünk fel, hanem egy egyedülálló VR filmet is megnézhettünk, amely a régi, nyüzsgő belvárosi piaci életbe röpített minket vissza. Az 1900-as évek elején találtuk magunkat, amikor még nem állt a Kossuth-szobor és a Takarékpalota, viszont zöldség- és gyümölcsárusoktól volt hangos a tér, tejet, vajat, tojást kínáltak a kofák és a Városháza előtt gördült be a kisvonat.

A másfél órás séta során az épületekhez és szobrokhoz kapcsolódó történetek segítségével ízelítőt kaptunk e csodás város alapításától megyeszékhellyé alakulásán keresztül napjainkig tartó fejlődésének fontosabb állomásaiból.