2023.07.18. 16:36

A Bibliamúzeumban jártunk fővárosi tagjainkkal

A Biblia világával ismerkedtünk egy különleges múzeumban.

A SINOSZ Fővárosi Szervezete csoportos látogatást szervezett a Bibliamúzeumba 2023. július 11-én, kedden.

13:45-kor találkoztunk a Kálvin téren, 24-en voltunk összesen. Ingyenes volt a belépőjegy a tagoknak, a tárlatvezetési díjat SINOSZ SzÉP program állta.
A Bibliamúzeum 1988-ban jött létre a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumának épületében, Budapesten. A múzeum a Biblia világát mutatja be régészeti műtárgyak és interaktív eszközök segítségével. A tárlatvezetés során – Lipcsey Boglárka jelnyelvi tolmácsolásával – összesen 2 termet tekinthettünk meg: az egyik állandó, a másik időszaki kiállítás.

Az állandó kiállítás a pincében van, ahol megnéztünk néhány kiállítási tárgyat, például: Noé bárkájának makettjét, ajtó szemöldökfát, osszárium csonttartó ládát, főzőedényeket, hatlapos dobókockát (az állatcsontból készült dobókockákat kézzel faragták ki olyan kis méretűre, hogy a szájban is el lehessen rejteni őket, mivel a kockázást tiltották a római törvények), Pilátus-követ, késő római kori tiszti sisakot.

A földszinten pedig időszaki kiállítás található, látogatásunkkor a Körülzártál engem témáról, néhány kiállító művész által festett képeket láthattuk, pl.: Tot Amerigo, Anna Margit, Ámos Imre, Barcsay Jenő, Csíkszentmihályi Róbert, Gábor Jenő, Hincz Gyula, Kondor Béla, Mattioni Eszter, Medveczky Jenő, Ország Lili, Ruziscskay György, Schaár Erzsébet, Schönberger Armand, Szőnyi István, Vajda Lajos.

Itt található a Ráday Gyűjtemény egyik részlege is, sajnos most nem lehetett bemenni, de szerencsére üvegen keresztül meg tudtuk nézni a könyveket. A gyűjtemény Levéltára őrzi a Ráday család iratanyagát, amely dokumentumokkal és családi letéttel is kiegészült.

Az előadás végén csoportképet készítettünk. Az itt eltöltött 1 óra alatt izgalmas és érdekes élményben volt részünk.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: