2023.11.13. 17:15

Búvárkodtunk Martfűn

Kipróbálhattuk a palackos merülést a Békés Megyei Szervezet programján

A víz alatt mindenki egy nyelvet beszél, együtt vagyunk a csöndben, a nyugalomban. Itt nem számít a hallás, mindenki egyenlő esélyekkel élhette át ezt a csodálatos élményt.

2023. október 28-án a SINOSZ Békés Megyei Szervezetének programján igazán nagy élményben lehetett részük a bátor résztvevőknek. A Szolnoki Búvár SE szakmai vezetésével kipróbálhattuk a palackos merülést. Célunk az volt, hogy megismertessük az érdeklődőkkel ezt a sportot, lehetőséget biztosítsunk ennek kipróbálására, és megmutassuk, hogy a víz alatt valóban nincs akadálya a kommunikációnak, hiszen mindannyian egy nyelvet beszélünk, a búvárok által használt jelek mindenhol a világban ugyanazok.

A Martfű Termál Spa adott otthont ennek a programunknak: a hazánkban egyedi, rozsdamentes fémborítású sportmedence 2-4 m-es vízmélysége a kezdő búvárok számára jelent biztonságos oktató terepet.

A fürdőbelépést megelőzően elvégeztük a szükséges adminisztrációt, majd egy rövid eligazítás után átvettük belépő karszalagjainkat és óráinkat. Az átöltözést követően szakmai felkészítést kaptunk a technikai tudnivalókról, melyek alapvető fontosságúak a merülés során:

  • Hogyan használjuk helyesen a maszkot?
  • Hogyan lélegezzünk, hogyan kell használni a konduktort?
  • Hogyan kell kiegyenlíteni?
  • Mi az, amit nekünk önállóan kell elvégeznünk?
  • Hogyan kommunikáljunk, a víz alatt milyen jeleket használunk?

 

A búvárok kézjelekkel kommunikálnak a víz alatt, ez nem ugyanaz, mint az általunk használt jelnyelv. Vannak olyan kézjelek, melyek teljesen mást jelentenek, és vannak ugyanolyan vagy hasonló jelentésűek. Az alapvető jeleket átvettük, megbeszéltük, hogy a merülés során a segítő búvár mindig mellettünk lesz, együtt úszik velünk, folyamatosan kommunikálni tudunk vele. Ha megkérdezi, hogy rendben van-e minden, válaszoljunk neki, vagy jelezzünk, ha esetleg nem sikerül egyenlíteni. Az előzetesen átvett instrukciók betartása fontos a biztonságos merülés szempontjából.

Ezután mindenki választott magának megfelelő méretű maszkot és uszonyt, majd az első bátor jelentkező belépett a medencébe, ezalatt mi, többiek nagy figyelemmel kísértük. Egymás után kerültünk sorra, a medence lépcsőin a búvárok ránk segítették és ellenőrizték a teljes felszerelésünket. Első lépésként a fejünket a vízbe előre hajtva a konduktor használatát kellett gyakorolnunk néhány lélegzetvétellel, ugyanis csak szájon át lélegezve tudunk levegőt venni és kifújni. Komolyan és várakozóan figyelt mindenki, fegyelmezetten és koncentrálva hajtottuk végre a feladatot. Itt még a jelnyelvi tolmács a medence széléről segített a kommunikációban, de a légzés begyakorlása után, a víz alatt már a búvárokkal közvetlenül kommunikáltunk, a tolmácsunk közreműködése nélkül. Most következett a legizgalmasabb rész: egyenként egy búvár kíséretében útnak indultunk a víz alatt, hogy tegyünk egy kört a medencében. Lassan haladva merülhettünk egyre mélyebbre, közben egyenlítenünk kellett, ha nyomást éreztünk a fülünkben. Jó érzés volt látni, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek mennyire lelkesek, ügyesek voltak! A sikerélmény hatására felszabadultan osztottuk meg egymással a tapasztalatainkat, hogyan éltük meg a víz alatti világot. Miután mindannyian sorra kerültünk, aki szeretett volna, annak lehetősége volt ismételni.

A merülés során kicsit átfázva, mindenkinek jólesett a fürdőkomplexum termálmedencéjében felmelegedni. Nagyon tetszett a program a résztvevőknek, ezért jövőre szeretnék megismételni. Reméljük, hogy a fotóinkat látva mások is kedvet kapnak a búvárkodáshoz, bátorítjuk őket, hogy próbálják ki!

Köszönettel tartozunk a Szolnoki Búvár SE együttműködéséért – Papp Zoltán, Sebők Ildikó, Sebők Zsolt és Göblyös Attila búvárok nagy türelemmel voltak mindannyiunk iránt. Külön öröm számunkra, hogy a víz alatt fotókat is készítettek, melyeket tagjaink felé továbbíthattunk, illetve ezekből válogatva beszámolónkhoz is felhasználhattunk. Köszönjük Hamerszki Erika jelnyelvi tolmácsunk közreműködését is.

A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: