2024.06.28. 13:44

A Coldplay Budapesten – feledhetetlen koncertélmény jelnyelvi tolmácsolással

MUSIC of the SPHERES World Tour az inkluzivitás jegyében

Egy fergeteges koncert, amely nemcsak akadálymentességet és egyenlő esélyű hozzáférést biztosított a siket és nagyothalló zenerajongóknak, hanem a jelnyelvet is páratlan módon népszerűsítette!

A Coldplay angol együttes 2024-ben egy turnéval tért vissza Budapestre 16 év után. A Puskás Arénában 3 koncertet is adtak a Live Nation szervezésében nemrégiben, június 16-án és 18-19-én. A produkció több szempontból is különleges volt. Az űr témájú, látványos show mellett nagy figyelmet fordítottak arra is, hogy a lehető legbefogadóbb koncertet adják mindenki számára.

Oldalukon ezt írják:

  • Minden koncerten helyi jelnyelvi tolmácsokat, valamint SUBPAC-et biztosítunk a siket és nagyothalló vendégeinknek, hogy erősebb kapcsolatot érezhessenek a zenével.
  • A KultureCityvel is összefogtunk, hogy szenzoros táskákat és egy mobil szenzoros helyet biztosítsunk az érzékszervi fogyatékossággal élők számára.
  • A vak vagy gyengénlátó vendégek számára mostantól érintéses túrákat kínálunk a koncert előtt.
    (https://www.coldplay.com/inclusivity-on-the-tour/)

Nyitottak további kezdeményezésekre is, bárki adhat ötletet, tanácsot, javaslatot a weboldalukon keresztül. A mostani koncerten amellett, hogy a fogyatékossággal élőkre gondoltak, a környezetvédelem is helyet kapott. Figyelemfelhívó kisfilmekkel várták a közönséget, mobil, újratölthető show-akkumulátort használnak minden koncerten, a megújuló erőforrások mellett a résztvevők is feltölthették a C színpad energiaellátását egy kinetikus padlón való ugrálással vagy kerékpározással, illetve még a hangosításhoz szükséges áram nagy részét is szélturbinákkal oldották meg. Újrahasznosított anyagokat használtak a dekorációkhoz, a közönségnek kiosztott, kuriózumnak számító világító, távvezérlésű karpereceket komposztálható anyagból készítették, és felhívták a figyelmet arra, hogy adják majd le, hogy sterilizálva legközelebb is kioszthassák. A sort még folytathatnánk, a jegyeladásból származó 7 millió fa ültetéséig minden lehetséges eszközt bevetettek, hogy a koncert a környezetet és a klímát ne károsítsa.


De ami a legfontosabb, hogy helyi, magyar jelnyelvi tolmácsok tolmácsolták minden este a koncertet, magyar jelnyelvenami az együttes kérése, hogy turnéjuk minden állomásán helyi jelnyelv legyen biztosítva, ezzel is támogatva a helyi közösséget, a nemzeti jelnyelvet és az érthetőséget, a dalok üzenetének átadását. Az előzenekarok tolmácsolását is biztosították, így a Coldplay fellépése előtt a Solére (HU) és Maisie Peters (UK) koncertje is ugyanúgy akadálymentes volt. Egy erre a célra elkülönített, a színpadhoz közel felállított dobogón (Sign Language area) zavartalanul figyelhették az igazán látványos koncertet a részt vevő hallássérültek a jelnyelvi tolmácsolással együtt.
Ezen kívül a már említett SUBPAC biztosította, hogy egy vevő egység segítségével – amilyet fülmonitorhoz a tolmácsok is használnak – egy, a hátra felvehető, kis méretű hátizsákhoz hasonló mellénybe közvetlenül a színpadi hang jusson el a hallássérült személyekhez. Így nem csak egy alap ritmust érezhettek a hátukon a résztvevők, hanem egy teljes mixet, a hangszerektől az énekig, mindent. A mellény a hang inputot rezgéssé alakítja. Egy átlagos koncerten a talpnál is érezhető a ritmus, de a háton keresztül ez még intenzívebbé teszi a zenének ezt a fajta érzékelését.

Különlegessé tette még az estét a hallássérült személyek számára, hogy az egyik dalban Chris Martin, az együttes frontembere magyar jelnyelven jelelte a szöveget, miközben énekelt. Minden korábbi turnéjukról találni videókat az interneten, ahol helyi jelnyelvet használ (pl. a legutóbbi koncertjeiken Bukarestben a román, Athénban a görög jelnyelvet), amit hatalmas kivetítőkön mindenki figyelhet. Ez a kezdeményezés is fantasztikus lehetőséget ad a jelnyelvek elismeréséhez, megismeréséhez, hiszen ahogy minden országban egy-egy arénányi tömeg, úgy hazánkban is estéről estére több mint 60 ezer ember látta, amint egy általuk rajongott énekes jelel! Tehát le a kalappal az együttes előtt, fantasztikus kezdeményezés mind!

Két hallássérült résztvevő rövid élménybeszámolói:

„Szerintem nagyon szuper volt maga a koncert. Sokat számított, hogy volt egy külön emelvényünk, mert megteremtette számunkra a családias hangulatot, illetve hogy magunk között lehettünk. A koncert számomra igazán akadálymentesített és élvezetes volt, hiszen minőségi tolmácsolást kaptunk és emellett még kipróbálhattuk a SUBPAC mellényt is, aminek a segítségével érezhettük a koncertbeli rezgéseket. Azóta is alig várom, hogy újabb ilyen koncertet átélhessek! Még egyszer köszönöm.”

„Elképesztően látványos volt a koncert, hihetetlenül sok új dologgal találkoztunk, például a SUBPAC-kel, és a jelnyelvi tolmácsolás is fantasztikus volt, igaz, hogy nem tudtunk végig rájuk figyelni a kihagyhatatlan színes fénydekoráció miatt. Nagyon tetszett, hogy magunkban lehettünk, egy helyen a jelnyelvi tolmácsokkal együtt, és nem külön-külön helyszíneken. Hálás köszönet az egész zenei stábnak, hogy átélhettünk ilyen eseményt, ami nagy ritkaság számunkra. Hasonló koncertekre nagyon szívesen elmegyünk, ahol tényleg befogadóak.

Videós ízelítők a koncertről és a jelnyelvi tolmácsolásról:


Videók a TikTokon és Facebookon:
@yossarian55
@wiky_003
@hodalikhanna

Timi SUBPAC-kel

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: