2023.12.01. 14:29

Egészséges italok készültek Győrben

Kóstolással egybekötött italkészítő programunkkal az egészségesebb táplálkozáshoz és életmódhoz próbáltunk ötleteket adni tagjainknak.

A SINOSZ Mosonmagyaróvári Klubja szervezésében Győrben Egészséges italok készítése – Hogyan helyettesítsd az üdítőket? címmel előadást, italok készítését, kóstolót, vélemények meghallgatását tartottunk a tagok részvételével 2023. november 17-én, pénteken délután.

Lajgút Sophia online formában előadást tartott a csodálatos gyümölcsökről és a zöldségekről, valamint a cukorról. A gyümölcs az étrend alapja kell hogy legyen, mert bennük van a legtöbb antioxidáns. Ha nem eszünk gyümölcsöt, akkor ártunk magunknak. Nélkülük nem teljes a gyógyulás. Isten úgy teremtette az embert, hogy élvezze a gyümölcsöket. A szabad gyökök öregítenek minket. Antioxidánsok nélkül oxidálódunk, nem működünk rendesen. A gyümölcsök tisztítják a májat. Eljön majd az idő, amikor méltó helyükre fognak kerülni a gyümölcsök. Szándékosan indították el a gyümölcsfélelem propagandát. A jó szándékú egészségügyi szakemberek meg vannak győződve róla, hogy a gyümölcs káros. Ha mi egészségesek vagyunk, bizonyos iparágak csődbe mennek. Elterjesztették, hogy a gyümölcs betegséget okoz. Sok ember ellenáll, és eszik gyümölcsöt. Elmondta, hogy a cukor nélkül meghalunk, hiszen a húsban, az avokádóban, a diófélékben, a magokban is van cukor. A tejben és a tejtermékekben egyértelműen cukor van. Téves információ, hogy az agy zsírral működik. Az agy íze édes és sós. Az agyunknak hatalmas mennyiségű cukorra van szüksége. A cukor hűti, a zsír hőt hoz létre. A zöldségeknél tartva hangsúlyozta, hogy a zöldségek fontos szerepet játszanak az életünkben és a gyógyulásunkban. A legtöbb előnyüket még fel sem fedezte a tudomány. Kisöprik a káros baktériumokat és szennyezőanyagokat a bélrendszerből. Kitisztítják a májat és számtalan vitaminnal, ásványi anyaggal és antioxidánssal támogatják a testet.

Az elméleti rész után elmagyarázta nekünk, hogy hogyan és milyen gyümölcsökből és zöldségekből érdemes italt készíteni. Németh Evelin megyei ügyintéző és Vámos Imréné közösen egyeztetve beszerezték a szükséges gyümölcsöket és zöldségeket, az italkészítéshez szükséges eszközöket, háztartási gépeket, az italkóstolóhoz poharakat és kancsókat. Vámos Imre és Vámos Imréné tagtársak irányításával kezdődött a beszerzett gyümölcsök és a zöldségek hámozása, pucolása, majd botmixerrel, préselő-szűrő nyomózsák segítségével az italok készítése. Az első ital uborkalé uborkából és almából, a második ital narancsból, banánból és áfonyából lett. Az Aldiban és a Lidlben jó áron tudtuk beszerezni az alapanyagokat. A datolyát egy reformboltból kellett beszerezni; a dobozban 48 db van, önmagában előételnek is jó vagy az italkészítésnél is lehet beletenni. Ez a datolya volt az első kóstoló az italkóstolók előtt. Áfonyát fagyasztottan is lehet venni. Ha nagyobb adagban vesszük, akkor több ital készül és a hűtőben is eláll. A szárzellerből érdemes önmagában italt készíteni, reggelente éhgyomorra meginni. Minden egészséges ital segít a fogyásban is.

Vámos Imréné a könyveket is megmutatta, és a tagjaink belenéztek, kérdezték tőle a recepteket is és a könyvek elérhetőségét is. Lefotózva megkaptuk őket. Mindenkinek a banán-áfonya-datolyás ital ízlett a legjobban. A közös véleményalkotás után elmosogattuk az eszközöket és rendbe tettük a klubhelyiséget és a konyhát. A tagtársaknak tetszett ez a program, szerintük otthon is érdemes elkészíteni hasonló italokat. Javasoltam nekik, hogy karácsonyra is készítsük el a családjainknak és vendégeinknek is. Vámos Imréné azzal zárta le a programot, hogy bármikor lehet kérdezni tőle és az előadótól, ha valamilyen új kérdés merülne fel, és jó egészséget kívánt nekünk.

Bimbi Fruzsina gondoskodott a jelnyelvi tolmácsolásról. Köszönjük mindenkinek a munkáját és az aktivitását.

A program SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

A beszámolót készítette: Németh Evelin

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: