2023.11.02. 13:01

Egészségfejlesztési témájú előadás és szűrővizsgálat volt Győr-Moson-Sopron megyében

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás és a szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése, hogy megelőzzük a betegségeket, valamint korábban felismerjük a problémákat.

A SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda szervezésében idén második alkalommal tartottunk közös programot 2023. október 24-én, kedden délután.

A program során az egészséges táplálkozásról tartottak előadást jelnyelvi akadálymentesítéssel. A tagjaink kétféle szűrővizsgálaton vettek részt egészségük megőrzése érdekében.

Pihokker Sára dietetikus előadása nagyon tetszett mindenkinek. Ismertette az egészséges táplálkozás alapelveit. Mire figyeljünk? – erre a kérdésre kifejtette gondolatait: rendszeres, tudatos, változatos, egészségi állapothoz igazodó, azonos időben való, napi öt alkalommal történő, idénynek megfelelő nyersanyagokból álló és megfelelő ételkészítési eljárásokkal készíthető étrend, ill. étkezés ajánlott. Bemutatott étrendi mintákat reggelitől vacsoráig. Mi legyen egy nap a tányérunkon? –  Okostányér ábrával szemléltette a példákat: Kevés zsír, cukor és só legyen. Több zöldséget és gyümölcsöt együnk. Napi 8 pohárnyi folyadékra van szüksége a szervezetünknek. Gabonafélék, húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek közül is kerüljön a tányérra napi szinten. Hetente egy nap húsmentes nap legyen. A zsírszegény húst válasszuk. Hetente egyszer ajánlott bármely belsőséget enni. A halak közül a magyar halat javasolja. Hetente összesen 350-500 gramm főtt, sült és párolt hús fogyasztását javasolja. Megfelelő ételkészítési eljárásokról is volt szó: főzés, párolás, sütés, sütőzacskó, cserépedény, Air Fryer, kontakt grill, tűzdelés, pirítás. Kevés olajban süssünk!
A folyadékok közül a víz a legalkalmasabb szomjoltásra. Kis mennyiségben szabad teát, gyümölcslevet, zöldséglevet, turmixot, tejet, egyéb italt inni. Kávét csak cukor és tej nélkül érdemes fogyasztani. Naponta 8 pohár folyadék szükséges, ebből 5 pohár víz legyen. 1 pohár 2-2,5 dl mennyiségnek felel meg.
Rátért a tej, tejtermékek és tojás témára is: ezekből naponta, de csak az alacsonyabb zsírtartalmúak közül válasszunk. A növényi italok közül a dúsított, hozzáadott cukrot nem tartalmazó készítményeket javasolja. Hetente 2-6 db tojás fogyasztása ajánlott akár főzve, akár sütve. A mandula, rizs, zab, kókusz, mogyoró és szója is fontos a nassoláshoz, például uzsonna alkalmával. A fűszerezés témakörét is átvette velünk: A sófogyasztás csökkentésére érdemes figyelni az egészségünk érdekében. Minimális sótartalmú termékeket érdemes kiválasztani a vásárlás során. Kevés csípős, erős fűszer tartalmú legyen az étrendünkben. Inkább friss fűszernövényekkel főzzünk-süssünk, pl.: petrezselyemmel, bazsalikommal, kaporral fűszerezzünk. Az előadás interaktív jellegű volt, mert menet közben is lehetett kérdezni az előadót. A tagjaink elégedettek voltak, mert választ is kaptak. Szóba került, hogy sokan nem tudnak napi szinten ötször enni, mert a munkájuk vagy az életvitelük nem engedi. Sára javasolta, hogy a zsebükben, vagy a közelben mindig legyen valami nassolnivaló, akár gyümölcs is. Mindig változatos legyen. Az egyik nap alma, a második nap banán, a harmadik nap körte, a negyedik napon lehet újra alma.

Mindenki tudta, hogy az egészséges táplálkozás nem olcsó, de megéri többet költeni rá, ha egészségesek szeretnénk maradni. Egészséges emberhez ez az étrend megfelelő, ezt leszögeztük az előadás végén.

Szekeres Anita és Domjánné Bartalos Krisztina a Győri Egészségfejlesztési Iroda képviseletében jöttek hozzánk egészségügyi szűréseket végezni. A vizsgálat két részből állt. Megmérték a tagjaink vérnyomását és testösszetételét is. Az előadás előtt és utána volt időnk erre a szűrővizsgálatra. Minden vizsgált személy megkapta az eredményt és hozzá tartozó tanácsot és javaslatot prospektussal együtt.

Köszönjük a résztvevőknek és az egészségfejlesztési munkában közreműködő személyeknek a délutánt!

A jelnyelvi tolmácsolásról Bimbi Fruzsina gondoskodott.

A program a SINOSZ SzÉP keretében, a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: