A SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezete a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum Egészségnapjára kapott meghívást 2023. február 28-ra, amelyen beszélgetések, gyakorlati előadások várták az érdeklődő diákokat, 750 tanulót.

Két hallássérült animátorunk, Nagy Éva Mária és Szlivka Ágnes örömmel tett eleget a felkérésnek, bemutatták mindennapjaikat, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek megkönnyítik az életüket, meséltek tapasztalataikról, nehézségeikről, vicces helyzetekről, melyeket a félreértések okoznak egy-egy alkalommal, valamint játékokon keresztül mutatták meg részt vevő diákoknak, milyen kihívást jelent a szájról olvasás. A tanulók közül néhányan már tanultak jelnyelvet, a legtöbben viszont semmit nem tudtak a nagyothalló és siket emberek életéről.

 

Animátoraink felváltva beszéltek saját tapasztalataikról, sikereikről, az életükben jelentkező kihívásokról, így a hasonlóan megélt élethelyzetek, különböző nézőpontok kiegészítették egymást. A tanulók is bekapcsolódtak kérdésekkel, saját történeteikkel, örömmel vettek részt a szájról olvasás gyakorlásában, a jelnyelv kifejezéseivel is kíváncsian ismerkedtek – mindez természetesen akadálymentesítéssel valósult meg, melyben Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács volt segítségünkre.

Elmaradhatatlan volt természetesen a “szeretlek jel”, aminek saját készítésű hűtőmágnes változatával animátoraink meg is ajándékozták a tanulókat.

 

Köszönjük, hogy részese lehettünk az egészségnapnak, bízunk benne, hogy lesz alkalmunk újabb találkozásra.