2023.05.03. 09:37

Egy csipet varázslat Vas megyében

Lovasfarmra látogattunk a szombathelyi tagokkal.

„Okosabban kellene bánni az embereknek a természettel.
Úgy, hogy minden élőlény meglelje benne a maga nyugalmas élőhelyét.”

Lázár Ervin: Lovak, kutyák, madarak

Kutyák, lovak, áprilisi simogató meleg, tiszta levegő, csend, barátok: egy városi embernek ez maga a Paradicsom. 2023. április 23-án a SINOSZ Vas Megyei Szervezetéből 27-en útra keltünk ebbe az édenkertbe, vagyis inkább Vasszécsenybe, erre a Szombathelytől mindössze 14 km-re fekvő településre, hogy a Varázsló LOVASműhely meglátogatásával beleszippantsunk a falusi élet illatába, belefeledkezzünk nyugalmába, gyermekké válva játsszunk önfeledten kutyákkal és lovakkal.
A manapság oly nehéz visszalassulás persze itt sem ment egyszerűen, hiszen a birtok tulajdonosa – és egyben házigazdánk – Tárczy Orsolya folyamatos programokkal kínált bennünket. Ahogy farmjának nevében is benne van: varázsolt – a tagokat el, az élményeket elő, természettel való kapcsolatunkat újjá.

Először név szerint megismertük az állatokat: Maryt és Ladyt, a két lovat, majd a kutyákat: Bogyót, Bellát, Russelt és Nessit. Az ismerkedést, bemelegítést követően testközelből is találkozhattunk a gazdaság állataival, simogathattuk a lovak selymes bundáját, kényeztethettük őket finom falatokkal. Ezután kezdetét vette egy igen érdekes szakmai bemutató, mely a lótartás, lógondozás eszközeit mutatta be: fejünkre tettük a kobakot, kipróbáltuk a különféle keféket, megismerkedtünk a lovak szokásaival, táplálkozásával. Eközben a legkisebbek diót törtek, akadálypályát építettek a kertben, próbára tették a kutyák terhelhetőségét.

A bemutatót követően almafutamra invitáltuk a résztvevőket: játékos tornagyakorlatokat végeztünk öt állomáson keresztül. Bemelegítettük a vádlinkat, karikába ugráltunk, a törzsünket is megmozgattuk, s aki sikeresen teljesítette a kihívást, egy almát guríthatott a nassolásra mindig kész hátasok elé. Nem sokkal később előkerültek a kincskereső térképek is. A csapatoknak betűket kellett megtalálniuk a kertben a térkép alapján, abból pedig egy értelmes szót kitalálniuk. Minden csapat hamar teljesítette a küldetést, jutalmuk egy bőrbatyu elkészítése volt, melyet emlékbe hazavihettek.

Nagyon tartalmas, aktív, mondhatni varázslatos, mégis feltöltő délutánon vehettünk részt. Élmény volt, hogy a kezdetben a kutyáktól tartózkodó gyerekek mennyire fel tudtak oldódni, hiszen az állatokkal való foglalkozás, játék önmagában is terápia, gyógyító hatású. Fontos kiemelni, hogy nem csupán szakmai ismereteink bővültek, hanem testközelből is betekintést nyerhettünk a lovász életpályába, felkínálva ezzel egy újabb lehetőséget a felnövekvő generációnak.

Külön említést érdemel, hogy a programot a Föld napja után egy nappal rendeztük meg, éppen itt, a háborítatlan természetben, ember, állat és növény szimbiózisában lehetett megemlékezni legjobban bolygónk természeti környezetének megóvásáról. Új színfoltot jelentett, hogy három jelnyelvi hallgató is velünk tartott, bízunk benne, hogy egyre gyakrabban üdvözölhetjük őket további eseményeinken is. S természetesen a mindig előre borítékolható vidámságról és jókedvről se feledkezzünk meg: kivétel nélkül mindenki részt vett a kincskeresésben és az almafutamban egyaránt, így igazi közösségépítő tréning valósult meg. (Ezen még Mary is jót nevetett (nézzétek meg a fotón! 🙂 )

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: