2024.05.16. 14:58

Egy nyírségi tanyán vendégeskedtünk

Népi iparművész házaspár vendégszeretetét élvezhettük a SINOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének tagjaival.

A SINOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének tagjait 2024. május 10-én egy tüneményes népi iparművész házaspár látta vendégül az ÉLET EGY NYÍRSÉGI TANYÁN címmel meghirdetett programon.

Megérkezésünkkor egy hatalmas komondor és egy puli fogadott minket, akik gondosan figyelték minden lépésünket, s szívesen fogadták simogató közeledésünket.

Házigazdánk, Pájer Gyula díszműkovács népi iparművész, a gyakorlatban mutatta be nekünk, hogyan készül egy névre szóló szerencsepatkó, amit aztán haza is vihettünk. Szervezetünk klubtermének dísze lesz, emlékeztetve minket erre a tartalmas délutánra. Megismerkedhettünk a kovácsmesterség szerszámaival, technikáival, láthattuk a régen használt és a modern elektromos fújtatót is. Mint később a házban is megfigyelhettük, itt, a tanyán jól megférnek egymással a régmúlt tárgyai és a mai kor életünket megkönnyítő eszközei.

Pájerné Rádi Mariann bőrműves művész már régi ismerősként fogadta csapatunkat, hűsítővel, kávéval kedveskedett nekünk, no meg egy pöttyös labdával, aminek legifjabb részvevőnk örült a legjobban. Beszélgettünk a természettel együttműködő élet szépségeiről és nehézségeiről, s igencsak testközelből figyelhettük meg a baromfiudvar lakóit és a legkülönbözőbb színű és méretű nyuszikat.

Megtekinthettük belülről is a nádfedeles parasztházat korhű berendezéssel, mely kb. 170 év titkait és emlékeit őrzi.

A Pájer házaspárnak hálásan köszönjük a szívélyes vendéglátást és a felejthetetlen élményt, Fazekas Szilvia jelnyelvi tolmácsnak pedig az akadálymentesítést!

Rendezvényünket a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: