A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének tagjaival 2022. december 3-án a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán jártunk. Nyolc fővel utaztunk fel Kaposvárról Budapestre, ott csatlakozott hozzánk Miskolcról Kovács György, akit örömmel fogadtunk.

A nagyszerű tárlatvezetésnek köszönhetően bepillantást nyerhettünk nemcsak az adott kor, hanem a festő El Greco (1541-1614), vagyis akit „a görög”-nek hívtak – (eredeti nevén Domenikosz Theotokopulosz) – munkásságába is. A XVI. században már megtört a katolikus egyház uralma, amelyet a tridenti zsinat által meghirdetett ellenreformációval próbált egyensúlyozni az egyház. Megtudhattuk, hogy a krétai ikonfestő Velence, majd Róma érintésével hogyan, miért utazott végül Toledoba. Munkásságában a bizánci ikonfestés elemeiből építkezve végül eljutott a hatalmas oltárképekig, és újfajta szemléletmód kialakításával megtörte az addig érvényben lévő Krisztus-, illetve bibliai ábrázolási szabályokat. Képeire az ún. manierizmus jellemző, ez a stílus a reneszánsz és a barokk kor között jelent meg, amely később hatással volt a múlt század elején megjelenő avantgárd festészeti irányzatra is.

⇐ A kiállítás sok ritkasága közül egyet emelnék ki, ez a toledoi Santo Domingo el Antiguo-kolostorból kölcsönzött, Krisztus feltámadása című oltárkép, amely most először tekinthető meg a kolostoron kívül. A Szépművészeti Múzeum egyébként nagyszámú El Greco-festmény tulajdonosa, amit Nemes Marcellnek köszönhetjük, aki az 1910-es években több képet adományozott a múzeumnak.

Szubjektív véleményem, hogy El Greco önarcképeinek sokaságát tekinthettük meg. Láthattuk Szt. Sebestyénként szakáll nélkül, Krisztusként szakállal, és sokféle szentként fiatalon és idősödve. Érdekes élmény volt.

Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani Horváth Hajnalkának a kommunikációs akadálymentesítésért. Nagyon jól éreztük magunkat. Ajánlom mindenkinek, aki teheti, menjen és nézze meg a kiállítást! 🙂

A kiállítás után megnéztük a budapesti Szent István téren levő karácsonyi vásárt is, a hatalmas tömeggel együtt. Végül kellemesen elfáradva, estére értünk haza.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretéből valósult meg.