2022.03.16. 16:36

Elit alakulat 2.0 – Honfoglalók, kalandozók Szegeden, a Móra-múzeumban

A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete tárlatvezetéssel egybekötött múzeumi látogatásra invitálja az érdeklődőket.

SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete tárlatvezetéssel egybekötött múzeumi látogatásra invitálja az érdeklődőket. A Móra Ferenc Múzeum >Elit alakulat 2.0 – Honfoglalók, kalandozók< című időszaki kiállítását Tasnádiné Zsike segítségével ismerhetjük meg.

Időpont: 2022. március 26., szombat

Találkozó: 10.45-kor a múzeum előtt (Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

„Az Elit alakulat 2.0 című kiállítás hazánk legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be: a karosi temetőket, melyek hazánk leggazdagabb honfoglalás kori leleteit, vezérsírjait rejtették. Az első temetőre 1899-ben répaverem ásása közben bukkantak rá. A tárlat a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba: a kiásott tárgyak között találhatóak különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek, csakúgy, mint emberi csontvázak.

A kiállítás a leletek alapján körvonalazza például a honfoglaló magyarok hitvilágát, harci modorát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. Így megtudjuk többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban vagy hogyan is jutottak rabszolgákhoz.

A tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák a honfoglalók világát. Beléphetünk például egy jurtába, ahol különböző ruhamásolatokat akár fel is próbálhatunk. A jurtákat a honfoglalók nemezzel fedték le, a szerkezetek felállítása és lebontása mindig a nők feladata volt.

A kiállításnak az is fontos célja, hogy bemutassa a régészet területét, a régészek és a velük együttműködő szakemberek munkáját. Interaktív eszközökön keresztül az érdeklődők is régésznek érezhetik magukat látogatásuk során, emellett antropológiai rejtélyek nyomába is eredhetnek.”

A múzeumba díjtalan a belépés SINOSZ-igazolvánnyal rendelkezők és 1-1 fő kísérőjük számára, a kommunikációs akadálymentesítés biztosított.

A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítjuk meg.

Várunk szeretettel!

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: