2023.06.08. 08:09

Élményeink a Csurgói Csuszafesztiválon – Kaposvárról kirándultunk

Csuszás és fesztiválozós kirándulási élményeink képes élménybeszámolója

A Csurgói Csuszafesztiválon jártunk a SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének tagjaival 2023. június 3-án. Hosszas vonatozás után érkeztünk Csurgóra, ahol már 17. alkalommal rendezték meg a fesztivált.

A fesztivál névadása arra a mondára épül, hogy Török Bálint, az Egri csillagok című könyvből is ismert középkori híres hadvezér és földesúr, jó magyar szokásnak megfelelően, szerette a hasát, egyik kedvenc étele volt a túrós csusza csülökpörkölttel. Innen jött az ötlet, hogy az azóta nagyon népszerű csusza legyen a fesztivál alapétele.
Pártoló jeggyel (1000 Ft) mi is ehettünk túrós csuszát kétféle pörkölttel, vagy tejföllel cukrosan, vagy szalonnával. Asztalunkon tálalva volt még többféle rétes, szilvás, meggyes, mákos papucs, pogácsa és limonádé.

Ne feledkezzünk meg az étel elkészítőjéről sem! Török Bálintné Pemflinger Katalin a 16. században Magyarország legszebb virágos kertjét építtette meg Csurgón, ahol a virágok és gyümölcsfák mellett számos gyógy- és fűszernövény is nőtt.

A fesztivált a csurgói Víztoronynál levő hatalmas téren rendezték meg, elért egészen a Sótonyi László Sportcsarnokig. Sok-sok bódéban a különféle egyesületek főzték az ételeiket, kulináris finomságaikat, nem csak csuszát. Támogatójeggyel azokat is meg lehetett volna kóstolni.

Programok bőséggel voltak. Láthattunk kutyaszépségversenyt cuki kutyulikkal, drift taxizást égő gumik bűzébe burkolva, íjászbemutatót, Oldtimer- és Tuning-találkozóra felsorakoztatott meseautókat. De nem hiányoztak a falusi búcsú kellékei sem: volt célba lövő bódé, vásári bazár, pónik a gyerekeknek. Előadásokat, színpadi programot is tartottak is, számomra ismeretlen sztárfellépőkkel. Voltak helyi és környékbeli kézművesek: fürjtojással, mézzel foglalkozók, agyagékszereket (Somogyi Zsuzsa), horgolt állatkákat (Juhászné Gyurka Ildikó) készítők, és még sorolhatnám.

Egész jó kis hétvégi program volt, sok látnivalóval. Kellemesen elfáradva értünk haza a SINOSZ SzÉP keretében szervezett kirándulásunkról.

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: