2023.10.03. 09:30

EMELD A KEZED! – Veszprémben ünnepeltük a siketek világnapját

Beszámolónkkal és képválogatásunkkal visszaidézzük világnapi rendezvényünk eseményeit.

55 éve szeptember utolsó vasárnapja a siketek világnapja, mely alkalomból siket és nagyothalló közösségek ezrei ünnepelnek világszerte.

2023-ban Veszprém kapta meg az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek apropóján ott rendezte meg a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezete a Siketek Világnapját, Emeld a kezed! címmel. Ezzel a Veszprém-Balaton-2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat III. Jutasi Piknik és Olimpia programjához kapcsolódtunk.

Az országos találkozón a szakmai program mellett egészségégügyi felmérés és különféle interaktív játékok várták a résztvevőket.
Két helyszínen zajlottak az események: a délelőtt során a Völgyikút Házban, délután az Agórában várták színes programok a résztvevőket.
A nyitóbeszédek után a színpadi programok sorát az akadálymentes kultúra témakörben tartott kerekasztal-beszélgetés nyitotta meg. Ezt követte a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálat interaktív játéka.
Majd Langné Gelencsér Jolán, veszprémi tagunk, a több mint 1200 tagot számláló Főzés-Háztartás Siket vlog háziasszonyának vetélkedőjén vehettek részt a lelkes érdeklődők.
Mindeközben a Vöröskereszt által szervezett Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntősei, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola diákjai – Peresztegi Borbála, Kohár Hanga és Zámbó Dávid – mutatták be a laikus elsősegélynyújtás alapjait. Játékos kedvű tagjaink számára a Völgyikút Ház bowlingtermében bowlingbajnokság vette kezdetét, de csocsó és darts bérlésére is lehetőség volt.

A királynék városának megismerésére két választása is nyílt a résztvevőknek: kisvonatozás vagy idegenvezető által vezetett csoportos séta keretén belül. A legfiatalabbak és a vállalkozó kedvű tagjaink a színpadi programokkal párhuzamosan csillámtetkófestésen, kézműves foglalkozáson, és az egészségsarok szűrővizsgálatain vehettek részt. A legkreatívabbat pedig fotópályázatra invitáltuk Veszprém, ahogyan én látom címmel.

Az ebédet követően különbuszokkal érkeztünk délutáni helyszínünkre: programunk az Agóra Kulturális Központban folytatódott, ahol sport- és ügyességi bemutatók, kézműveskedés, nyereményekért zajló pontgyűjtő feladatok, koncertek és számos egyéb színes programlehetőség várta tagjainkat.

A programok, valamint szórakoztató lehetőségek mellett természetesen a találkozásoké volt a főszerep.*
Az ország minden tájáról érkeztek hallássérült tagok, hogy viszontláthassák egymást, és ott folytathassák a beszélgetést, ahol egy éve, Budapesten abbahagyták. Nincs is felemelőbb látvány, mint a viszontlátás örömétől csillogó, mosolygó arcok.

Köszönjük a jelnyelvi tolmácsok és az önkéntesek egész napos munkáját.
Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát és kedvére tudott választani a színes programkavalkádból.

Bízunk benne, hogy legkésőbb egy év múlva újra közösen emelhetjük kezünket a következő világnapon.

 

A rendezvényen készült összes fotót itt tudjátok megnézni, letölthető képekkel:

Siketek Világnapja 2023 – FOTÓGALÉRIA

 

fotók: Hujder Balázs

 

(*Az ünneplés, az együttlét vidámságát beárnyékoló tragikus esetről itt olvashattok.)

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: