2023.11.10. 17:09

„Én 11 éves vagyok.”

A szombathelyi animátorcsapat újra akcióban

Egy csendes nap elnevezéssel szemléletformáló délelőttön vettünk részt a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola meghívására.

2023. október 27-én a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének animátorcsapata ismét akcióba lendült. Ezúttal új területen bizonyította elkötelezettségét az érzékenyítés és a siket kultúra megismertetése területén, ugyanis a Reményik Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy egyedülálló kezdeményezésre hívta Tóth Csabáné animátort és Temesi Éva jelnyelvi tolmácsot.

Az ötödik évfolyamnak a Túróczy Zoltán Evangélikus Szeretetotthonban egy sok érzékszervre ható, úgynevezett csendes napot tartottak, ahol az egy-egy idős lakóval kiegészült hét fős csapatok hét állomáson vehettek részt különböző szemléletformáló aktivitásokon. Ezek közül kettőn is képviseltette magát a SINOSZ Vas Megyei Szervezete. Az egyiken Tóth Csabáné beszélt a siket emberek mindennapjairól és nehézségeiről és tanította az elfogadást, a kapcsolatfelvétel és a helyes kommunikáció szabályait. A gyerekek megismerkedtek a fonomimikai ABC-vel, és rengeteg új szó jelnyelvi megfelelőjével gazdagodtak.

A másik állomáson az arcunkkal és a testbeszédünkkel játszottunk, a nonverbális feladatokkal sikerült kicsit „belebújnunk a hallássérült emberek bőrébe”, hogy érzelmileg is közelebb jussunk az érintettekhez.

A közel ötven gyermek jelnyelvvel és siket kultúrával kapcsolatos ismereteit forgó rendszerben, három órán keresztül bővítettük. Nagyon lelkes, érdeklődő csapat gyűlt össze. Búcsúnkat követően a szakadó esőben az egyik lelkes kislány utánunk szaladt az udvarra és az ABC segítségével eljelelte nekünk, hogy ő 11 éves. Fontosnak érezte, hogy ezt megmutassa nekünk, mi pedig hálatelt szívvel tekintettünk rá, amiért bizonyította, hogy megéri az energia és időbefektetés, hiszen halló fülekre és értő szívekre találtunk. De azért megmutattuk neki, hogy ezt egyszerűbben is lehet jelelni. 🙂

Különösen köszönjük Tóth Csabáné animátornak az önkéntes munkáját, aki ebben az évben négy iskolában közel 200 Vas megyei gyermek szemléletformálásában vett részt. Köszönettel tartozunk Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak is, aki mindig szívesen segítségünkre van ezekben az érzékenyítő aktivitásokban.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: