2022.05.31. 11:11

Erdei sétával és vadaspark-látogatással ünnepeltük a madarak és fák napját Szolnokon

A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete programján 2022. május 7-én a Széchenyi Parkerdőben sétáltunk és a Bagolyvár Vadasparkba látogattunk Szolnokon.

SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete programján 2022. május 7-én a Széchenyi Parkerdőben sétáltunk és a Bagolyvár Vadasparkba látogattunk Szolnokon.

Ezen a csodás szombat délelőttön a Széchenyi városrészben található Lidl parkolójában volt a gyülekező. A résztvevőket innen autóval szállítottuk a séta kiindulópontjához.

A parkerdei székelykaputól kezdtük meg a rövid sétánkat. Sajnos a kijelölt útvonalon nem lehetett megállni, mert rengeteg szúnyog volt, így az utunk végén, az erdei játszótéren pihentünk meg, ahol elmondtam, hogy mióta és milyen céllal ünnepeljük a madarak és fák napját.

A madarak és fák napjának célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. A hagyomány immáron több mint 100 éves. A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben, szülővárosában, Kőszegen. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. Egy 1994-es miniszteri rendelet május 10-ét jelölte meg az ünnepnap dátumaként.

A hosszú évtizedek során a madarak és fák napja Magyarország egyik jeles napja lett, de fontos, hogy nem csak ezen a napon kell gondolnunk a madarakra és a fákra. Nemcsak azért, mert a fák oxigént termelnek, port szűrnek meg, vagy a városok zajvédelmében is fontos szerepet játszanak, és nemcsak azért, mert a színes, gyönyörű madarak éneke, a fák zöldje nyugtatja az embert, hanem azért is, mert ezeket az élőlényeket óvni és védeni kell az év többi napján is, tudatosan, a jövő védelmének érdekében.

Ezután tavaszi madárfelismerő játékot játszottunk, ahol képek segítségével mutattam be a résztvevőknek a széncinege, a feketerigó, a tengelic, a seregély, a mezei pacsirta, a zöldike és a citromsármány főbb jellemzőit.

Ezt követően átsétáltunk a Bagolyvár Vadasparkba, ahol megnézhettük az Alföld vadfajait. Láttunk például dámszarvast, őzet, vaddisznót a csíkos hátú kicsinyeivel. A vadállatok mellett háziállatokat is tartanak, például lovat, bárányokat, szamarat, kecskéket, mangalica malacokat és nyuszit is láttunk. A pávakakas éppen kitárt farktollait is meg tudtuk csodálni, ami gyönyörű látvány volt, de megnézhettünk pár egzotikus állatot is, mint például a kengurut, az emut, vagy épp a Vili nevű lámát.

Az állatoknál tett látogatásunk után jólesően megpihentünk a büfé asztalainál, ettünk, ittunk, jégkrémeztünk, majd lassan visszasétáltunk a kiindulóponthoz. Itt újra autókba szálltunk és a segítők segítségével mindenkit visszavittünk a a Széchenyi városrész buszmegállójába, és elbúcsúztunk egymástól.

Újra egy kellemes programon vagyunk túl, ahol nagyon sok új információt szereztünk. Csodálatos volt a csendes erdőben sétálni, és nagy élmény volt az állatokkal ilyen közeli kapcsolatot létesíteni. A madarak és fák napja alkalmából rendezett programunk kellemes kikapcsolódást nyújtott a résztvevők számára.

Köszönjük szépen Hamerszki Erika jelnyelvi tolmács munkáját, és külön köszönet Hamerszki Erikának, Szöllősi Csabának, Tüski Istvánnak és Kissné Borbás Henriettnek, hogy saját autóikkal segítettek a résztvevők szállításában.

A programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Kissné Borbás Henriett megyei ügyintéző

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: