2022.05.16. 12:26

Esélynap volt Somoskő váránál

Nógrád Megyei Európa Napot tartott 2022. május 8-án, vasárnap a somoskői vár emlékparkjában a Europe Direct Salgótarjáni Irodája.

Nógrád Megyei Európa Napot tartott 2022. május 8-án, vasárnap a somoskői vár emlékparkjában a Europe Direct Salgótarjáni Irodája. A program helyet adott az Esélynapnak is, amit a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezett.

A festői helyszínen változatos és játékos programokkal várták a látogatókat, amelyeken keresztül kicsik és nagyok egyaránt megismerhették az Európai Unió intézményeit és működését. Magyarország éppen 18 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Közösséghez, hazánk tagságát ünnepelték ezen az alkalmon. A rendezvényen megyénk civil szervezetei, köztük a fogyatékossággal élő embereket segítő egyesületek is felsorakoztak. Az ünnepélyes megnyitót követően különböző fellépők színesítették a programot.

A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezete a SzÉP keretében csatlakozott az esélyegyenlőségi világnap alkalmából rendezett Esélynaphoz. Az érdeklődőket külön interaktív sátorban köszöntöttük, bemutatva, megjelenítve szervezetünk működését.
Helyszínként a somoskői vár – amely egykoron ún. határátkelőként is szolgált – emlékparkja fogadta a vendégeket. A kellemes időjárásnak köszönhetően nem csak a helyi civil, fogyatékossággal élő személyeket képviselő szervezetek vettek részt, számos érdeklődőt vonzott a program. A nagyközönség számára a rendezvény szervezői különböző programokkal készültek, amelyek főképpen kulturális és szórakoztató jellegűek voltak.

A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezetének interaktív sátra különböző kiadványokkal és nyereményjátékokkal várta az érdeklődőket, akik kitölthettek egy, a jelnyelvvel és a téves előítéletekkel kapcsolatos kvíz feladatsort. A helyesen válaszolók kisebb tárgyjutalomban részesültek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a diákok körében népszerű volt a feladatsor. Ehhez nyújtott segítséget az a poszter, amely alapján a kérdéseket összeállítottuk, így a tesztet kitöltők a tudásukat is gyarapíthatták. Ezen kívül, ha bárkinek kérdése akadt a szervezet működésével kapcsolatban, információval szolgáltunk.

Tagjaink és az érdeklődők szintén egy műveltségi feladatsort tölthettek ki, Somoskő várával és az aradi vértanúkkal kapcsolatos helytörténeti kérdésekkel. Délután főleg a fellépők kaptak szerepet. A rendezvény résztvevői kirándulást tehettek a közeli vadasparkban, a geopark magyar-szlovák tanösvényén, ill. megismerhették Somoskő vára és környékének földrajzi különlegességét, a nemzetközi hírű bazaltoszlopokat.

Márton Márk megyei ügyintéző

Filmes összefoglaló a napról
Fotóalbum a CSEÖH oldalán

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: