A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezete a SzÉP keretében csatlakozott az esélyegyenlőségi világnap alkalmából rendezett Esélynaphoz. Az érdeklődőket külön interaktív sátorban köszöntöttük, bemutatva, megjelenítve szervezetünk működését.

Helyszínként a festői szépségű Somoskői vár emlékparkja fogadta a vendégeket, mely egykoron ún. határátkelőként is szolgált. A kellemes időjárásnak köszönhetően nemcsak a helyi civil, fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek vettek részt az eseményen, hanem a palacsintakészítés rekordját is igyekeztünk megdönteni. A nagyközönség számára a rendezvény szervezői különböző programokkal készültek, melyek főképpen kulturális és szórakoztató jellegűek voltak.

A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezetének interaktív sátra különböző kiadványokkal és a siketekkel kapcsolatos helytörténeti bemutatóval készült. Az érdeklődők kitölthettek egy, a jelnyelvvel és a téves előítéletekkel kapcsolatos kvíz feladatsort, és a helyesen válaszolók kisebb tárgyjutalomban részesültek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a diákok körében népszerű volt a feladatsor. Ehhez nyújtott segítséget az a poszter, mely alapján a kérdéseket összeállítottuk, így a tesztet kitöltők a tudásukat is gyarapíthatták. Ezen kívül, ha bárkinek kérdése akadt a szervezet működésével kapcsolatban, információval szolgáltunk.

Tagjaink szintén egy műveltségi feladatsort tölthettek ki, amely Somoskő várával és az aradi vértanúkkal kapcsolatos helytörténeti kérdéseket tartalmazott.

Az ünnepélyes megnyitón jelnyelvi tolmácsolással hangzott el a Himnusz és a Szózat is. 

Délután főleg a fellépők kaptak nagy szerepet. A rendezvény résztvevői kirándulást tehettek a közeli vadasparkban, a geo-park magyar-szlovák tanösvényén, illetve megismerhették Somoskő vára és környékének földrajzi különlegességét, a nemzetközi hírű bazaltoszlopokat.

Márton Márk megyei titkár