2024.06.14. 15:06

Az EUD belgiumi közgyűlésén képviseltette magát a SINOSZ

Rövid beszámoló az EUD-workshop, -szeminárium és -közgyűlés rendezvényről

Brüsszel, 2024. május 23-25. A két küldött jelnyelvi beszámolóját a videóban nézhetitek meg.

 

A Siketek Európai Uniója (European Union of the Deaf – EUD) éves workshopot, szemináriumot és közgyűlést (GA) rendezett Brüsszelben, 2024. május 23. és 25. között.

Juhász Ferenc és jómagam, Kárpáti Árpád Zoltán, országos elnökségi tagok, a SINOSZ delegáltjaként vettünk részt az eseményeken.

Az EUD 31 tagországából 29 nemzetet képviselve érkeztek a küldöttek.

Már az érkezés napján, kora délután kezdődtek a workshopok, melyek középpontjában a siketeknek a közelgő európai választásokhoz kapcsolódó politikában való részvétele, az EU akadálymentesítési jogszabályai kulcsfontosságú elemeinek ismertetése, valamint az EUD nemzeti jelnyelvek uniós elismerésére vonatkozó kampányterveinek áttekintése állt. Többek között a három workshopról részletesebben az alábbiakban:

1. workshop: Európai akadálymentesítési jogszabályok

Az Európai Unió (EU) kulcsfontosságú jogszabályok elfogadásával javíthatja a fogyatékossággal élő személyek, köztük a siket és nagyothalló emberek számára szolgáló akadálymentesítés biztosítását. A tagállami szintű végrehajtás azonban nem volt olyan sikeres, mint remélték. Ráadásul egyes tagállamok még nem ültették át teljes mértékben nemzeti szinten ezeket a jogszabályokat, ezért az EUD politikai menedzsere, Alexandre Bloxs áttekintette velünk a háromféle uniós akadálymentesítési jogszabályt, az európai akadálymentesítési törvényt (European Accessibility Act, EAA), az audiovizuális médiaszolgáltatási irányelvet (Audio-Visual Media Service Directive, AVMS) és az európai elektronikus kommunikációs kódexet (European Electronic Communication Code, EECC). A siket emberekre vonatkozó főbb rendelkezések rövid bemutatása után felmérést végeztek a nemzeti felügyeleti hatóságokkal annak felmérésére, hogy nemzeti szinten a jogszabályokat megfelelően hajtották-e végre, és milyen mértékben. Az előadás jogszabályonként 20 percig tartott, összesen egy óráig.

2. workshop: Az EU nemzeti jelnyelveinek jogi elismerése

Az EUD keményen dolgozik azért, hogy kiálljon amellett, hogy az EU jogilag ismerje el a 30 nemzeti jelnyelvet uniós szinten. A CRPD részes államaként az EU köteles ezt megtenni a 21. cikk e) pontjával összhangban, amely a jelnyelveket teljes nyelvként ismeri el. Ennek megfelelően a workshop Alexandre Bloxs politikai menedzser rövid előadásával kezdődött az EUD legutóbbi állásfoglalásáról, amely az EU nemzeti jelnyelveinek jogi elismerésére vonatkozó uniós kötelezettségre összpontosít. Ezután Bloxs úr előadást tartott az EUD Érdekképviseleti Stratégiájáról az EU nemzeti jelnyelveinek elismerésére, amelyek a „hogyant” alkotják majd. Az az elképzelés, hogy egy frissített Brüsszeli Nyilatkozatot kérünk majd a Stratégia elismerésére. Az EU nemzeti jelnyelvei is bemutatásra kerülnek majd az EUD 40. évfordulóján.

3. workshop: Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája munkacsoport

Az EUD norvég elnökségi tagja, Paal Richard Peterson bemutatta az European Charter for Regional or Minority Languages (ECRML) munkacsoportot, aztán a munkacsoport egyik tagja, Dr. Filipe Venade, portugál siket jogi professzor közérthetően ismertette az ECRML céljait és stratégiáját, valamint a regionális vagy kisebbségi nyelvek meghatározását.

A második napon a Doof Vlaanderennel, a holland nyelvű flamand siketek szövetségével és a Fédération Francophone des Sourds de Belgique-kel (FFSB), a francia nyelvű vallon siketek szövetségével együttműködve megrendezett szeminárium az önkéntességi stratégiákra és az egészségügyi információk hozzáférhetőségére összpontosított.

 

Szemináriumi előadás közben


A szemináriumot szokásosan Sofia Isari, a Siketek Európai Uniójának elnöke, Dylan Moens, Doof Vlaanderen elnök és El Amine El Hassani, az FFSB elnökségi tagja köszöntőjével nyitották meg, majd a vitaindító előadások következtek az alábbiak szerint:

Miért van Belgiumnak két siketek szövetsége? A két szervezet igazgatói, Marie-Florence Devalet (FFSB) és Tiina van Hoorebeke (Doof Vlaanderen) ismertetőikben bemutatták szövetségeiket.

Miben különbözik az önkéntesek és a munkavállalók irányítása egymástól egy non-profit szervezetben? Markku Jokinen, a WFD és az EUD volt elnöke, jelenleg a Finn Siketek Szövetségének igazgatója interaktív és dinamikus előadást tartott erről az összehasonlításról.

Tiina van Hoorebeke, a Doof Vlaanderen igazgatója  ismertette a szövetség önkénteseinek politikai programját, Filip Verstraete érdekképviseleti koordinátor pedig bemutatta az önkéntesek bevonásának hierarchikus felépítését a szervezeten belül, valamint a DovenActie koncepcióját.

Az ebédszünet után következett az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés témája, melynek tapasztalatait megosztotta velünk a két előadó, Florence Marion és Mylene Seguin, valamint bemutattak egy weboldalt, amely egészségügyi információkkal foglalkozik jelnyelven.

Végül a két műhelymunka következett, az egyiken a többi delegálttal együtt,, több csoportban megosztottuk a tapasztalatokat az egészségügyi ellátásához való hozzáférésről a saját országainkban, valamint lehetséges stratégiákat alkottunk a befogadó jólét érdekében. A másik műhelymunka-csoportban pedig arról folyt az eszmecsere, hogyan tudjuk javítani a siket személyek számára a hozzáférhetőséget a politikai lobbizáshoz az önkéntesek professzionális menedzselésével.

A szeminárium után a delegáltakkal együtt mentünk városnézésre, melynek során a belga siket önkéntesek idegenvezetésével bemutatták Brüsszel főváros főbb nevezetességeit, történelmét, ezután egy étterembe vezettek minket, ahol jellegzetes belga közös vacsorával, finom borral és desszerttel vártak, és ezzel lezárult a mozgalmas második nap.

A harmadik, vagyis utolsó napon, az éves rendes közgyűlés a döntéshozatal és a vita fontos platformja volt. Az ülésen elfogadtuk a tavaly évi szakmai és pénzügyi beszámolókat, valamint az ez évi szakmai és pénzügyi terveket is. Számos indítványt, illetve javaslatokat terjesztettek elő a küldöttek. Az indítványok különböző témákat öleltek fel, mint például a siketoktatás kérdése, a 112-es segélyhívó szolgáltatások elérhetősége, valamint egy új európai siketfórum létrehozására irányuló javaslat.

 

A SINOSZ küldöttei, Juhász Ferenc és Kárpáti Árpád Zoltán


A következő közgyűlésre 2025-ben Varsóban, Lengyelországban kerül sor a Polski Związek Głuchych-hal, a Lengyel Siketek Szövetségével együttműködve.

A közgyűlés után este gálavacsorával és vidám műsorokkal zárult a rendezvénysorozat.

 

Küldöttek

 

Az Országos Elnökségnek köszönjük a támogatását és a bizalmát, hogy mi képviselhettük a SINOSZ-t az EUD háromnapos rendezvényén.

 

Budapest, 2024. június 3.
Kárpáti Árpád Zoltán országos elnökségi tag


További fotók az EUD Facebook-oldalán láthatók a nemzetközi eseményről:
1. album: Közgyűlés
2. album: Workshop

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: