2023.03.27. 14:32

Florália Szombathelyen

Virágkötészeti tippekkel gazdagodhattak nőnap alkalmából a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének tagjai egyik büszkeségünk, a virágkötő Gergácz Bencének köszönhetően.

Tudtátok, hogy a virágkötészet története az ókori Mezopotámiában, Szemirámisz függőkertjében kezdődött Kr. e. 3000-ben? Itt ugyanis már tudatosan, kizárólag dekorációs céllal nevelték a növényeket. A kompozícióba rendezés első bizonyítéka Egyiptomhoz köthető: díszítették szakrális tereiket, dekoráltak ünnepeikkor, fontosabb életeseményekkor, de az emberek saját magukat: hajukat és öltözéküket is ékesítették a Kr.e. 2500-as években.

2023. március 9-én – Büszkeségeink sorozatunk első előadójaként – fiatal tagunk, Gergácz Bence virágkötő volt a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének vendége. A szakmai program mellett természetesen a nőnapi ünneplés, az önfeledt játék és vidámság is átitatta esténket.

A délután 5 órai gyülekező kezdő akkordjaként megnéztünk egy kisfilmet arról, hogyan kell a virágokat előkészíteni és hogyan készítsünk el egy profi virágcsokrot. Ezután kértük fel vendégünket, hogy meséljen a munkájáról, az egyszerűség kedvéért kérdezz-felelek formájában „faggattuk ki” az érdekességekről.

Fogadjátok szeretettel a teljes interjút, melyet vendégünkkel készítettünk, személyes és szakmai vonatkozások után érdeklődve:

 1. – Először kicsit a személyes motivációdról szeretnék kérdezni. Miért választottad a virágkötő szakmát?
  – A nagymamám tanított meg a virágok szeretetére. Rengeteget jártunk olyan helyeken, ahol tanulmányozhattam a különböző kompozíciókat, kisgyermekkorom óra szeretem és csodálom a virágokat.
 1. – Hol szerezted meg a virágkötő végzettséget?-
  – A szombathelyi Aranyhíd Iskola elvégzése után a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikumban szereztem meg a szakképesítésem.
 1. – Szoktál rendezvényekre megrendelést kapni?
  – Igen, rengeteget. Esküvőkre, születésnapokra, temetésekre, egyéb családi rendezvényekre is. Sajnos ebben az évben még csak temetések voltak, de bízom benne, hogy lassan beindul az esküvőszezon.
 1. – Van kedvenc virágod?
  – Sokfélét szeretek, de a fekete kála viszi a prímet.
 1. – Van egy népszerű virágboltod itt, Szombathelyen. Elmeséled, hogyan nyitottad?
  – Az iskola elvégzése után munkanélküli voltam, és a Munkaügyi Hivatalban ajánlották, hogy lehet egyszeri támogatást igényelni saját vállalkozás beindításához. A családommal sokat keresgéltünk, míg saját házunk garázsában elindítottuk az üzletet. Fél év kellett, mire egyenesbe jöttünk. Ennek már 10 éve, azóta egy népszerű és városszerte kedvelt virágüzletté vált.
 1. – Egyedül dolgozol, vagy vannak munkatársaid?
  – Alapvetően egyedül vagyok, de a családom sokat segít. A nagypapám például a telefonos rendeléseket veszi fel.
 1. – Egy ilyen bolt működtetéséhez rengeteg egyéb tudás is szükséges, kezdve az üzleti, gazdasági érzéktől a honlapszerkesztésig. A Bence Virágboltnak például a Facebook-oldala is mindig aktív. Ezeket is egyedül csinálod?
  – Igen, az évek során beletanultam mindenbe.
 1. – Okoz a munkádban nehézséget, hogy hallássérült vagy?
  – Nem, eddig soha nem éreztem ennek hátrányát a munkámban.
 1. – Vannak vásárlóid a tagjaink közül? (A jelen lévő hölgyek felének magasba lendül a keze.)
  – Igen, szerencsére sokan.
 1. – Kicsit avass be bennünket a szakma rejtelmeibe! Ha bemegy valaki hozzád, és nincs elképzelése, hogy milyen csokrot szeretne, mi alapján állsz neki a megrendelés teljesítésének?
  – Számos szempont van. Először is, hogy milyen értékben kéri a csokrot. Ez alapján megnézem, hogy milyen virágok állnak rendelkezésre. Megbeszéljük az alkalmat, illetve, hogy kinek lesz a csokor, mennyi idős az illető.
 1. – Többféle csokortípust különböztetünk meg (spirális, aszimmetrikus, körcsokor, parallel) – hogyan választod ki, melyiket készíted el?
  – Ez is elsősorban az előbbi szempontok alapján dől el. Idősebbeknek a hosszúkásat ajánlom, esküvőkre inkább a klasszikus kézi csokrot szokták kérni.
 1. Mutass be, kérlek néhány alapvető felszerelést, mely nélkül a virágkötő nehezen boldogul.
  – Természetesen szükség van egy jó metszőollóra, huzalvágóra. Tűzőhab tégla, szalag, tű, drót a mindennapos kellékek.
 1. – Van szabály arra, hogy milyen virág mellé milyet illik tenni, vagy épp ellenkezőleg, vannak, amik egyáltalán nem illenek össze?
  – Én nem alkalmazok ilyen szabályt, ami szép a szemnek, az számomra beleillik egy csokorba. Az, hogy milyen színeket társítok, az függ a divattól is, mindig nézem az aktuális trendeket. Az idei év divatszínei például a bordó, barack és a krém.
 1. – Vannak tipikus virágkötészeti hibák, amiket egy amatőr el szokott követni?
  – A nagy ünnepek előtt a piacon szoktam látni olyan koszorúkat vagy dekorációkat, melyekről messziről látszik, hogy nem profi készítette.
 1. – Mi történik azokkal a virágokkal, amik megmaradnak?
  – Az utóbbi években egyre jobban sikerült bevezetnem a telefonos előrendelést, így tudok tervezni a virág beszerzésével kapcsolatban, és szerencsére nagyon kevés a felesleg. Ezeket is igyekszem felhasználni koszorúkhoz, egyéb dekorációkhoz.
 1. – Van remekműved, ami a legnagyobb büszkeséged ezidáig?
  – Igen, emlékezetes volt egy csokor, amit egy férfi megrendelésére készítettem, és évekkel később is visszajárt elmondani, milyen csodálatos volt.

Bence, gratulálunk a munkádhoz, fantasztikus kitartással dolgozol, büszkék vagyunk rád. További sok sikert az üzleted felvirágoztatásához szó szerint és átvitt értelemben is!

A szakmai rész után megyei elnökünk, Gergácz Marcell szép verssel köszöntötte a hölgyeket, és kiosztotta az apró ajándékokat. Ezt követően játékra invitáltuk a hölgyeket: 15 virág képét kellett párosítani a nevükkel és szimbolikájukkal. 

Köszönjük Temesi Éva jelnyelvi tolmács munkáját és Gergácz Bence szakmai bemutatóját. Különösen örültünk azoknak a tagjainknak, akik csak ritkán tudnak ellátogatni programjainkra, és természetesen minden jelenlévőnek, akik a vidám hangulatot garantálni szokták.

Büszkeségeink sorozatunkat folytatjuk – nagy öröm számunkra, hogy sok tehetséges tagot tudhatunk szervezetünk soraiban.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

 

Floralia ókori római tavaszünnep, virágünnep, a Flora névből ered: az antik mitológiában a virágok, a tavasz istennője volt.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: