2023.05.12. 08:36

A Fővárosi Állat- és Növénykertben és a Szépművészeti Múzeumban jártunk Győrből

Egy tartalmas, élménydús napot töltöttünk az állatkertben és múzeumlátogatással a Városligetben.

A SINOSZ Győri Helyi Szervezet szervezésében a tagjaink 2023. április 29-én, szombaton a magyar fővárosban, Budapesten jártak.

Korán reggel, negyed 8-kor gyülekeztünk a győri vasútállomáson, majd felszálltunk a személyvonatra, hogy helyünk legyen, hiszen ezen a hétvégén a pápalátogatás miatt sokan utaztak Budapestre. Szerencsére nem volt tömeg. A vonatunk pontosan érkezett Budapest – Déli pályaudvarra. A „piros” metróval és földalattival továbbutaztunk a Széchenyi fürdőig. Onnan gyalog mentünk az Állatkert főbejáratához. Ott találkoztunk 3 budapesti sorstársunkkal, akik csatlakoztak a programunkhoz.

Az állatkertben élményprogramokon vettünk részt – a tagok közül voltak, akik önállóan mentek, a többiek pedig csoportosan megtekintették a különböző állatokat, a kertészeti bemutatót és csodálhatták a tavaszi színekben pompázó virágokat.

Az állatkerti séta kb. kétórás volt, majd a közelben kicsit leültünk kávézni, végül együtt mentünk a Szépművészeti Múzeum bejáratához, ahol egy jelnyelvi tolmáccsal találkoztunk. Lipcsey Boglárka jelnyelvi tolmács kíséretében 13 db 0 Ft-os belépőjegyet kértünk, mert a SINOSZ tagsági igazolvánnyal minden tagunk díjmentességben részesült. Lementünk a mélyföldszintre, ahol a ruhatárban tudtuk elhelyezni a kabátjainkat és táskáinkat.

A ruhatár mellett, a kiállítás bejáratánál Peitli Csilla egyiptológus várt ránk. Ő kalauzolt bennünket az Ókori Egyiptom című tárlaton. Csilla tárlatvezetést tartott nekünk. Interaktív jellegű volt az egész tárlatvezetés. 3 kiállítóteremben jártunk. Csilla bemutatta nekünk az Ókori Egyiptom világát, a műgyűjteményeket, az írástudományt, a fáraókat és a múmiákat, valamint az ékszereket. Időnként kérdezett tőlünk és mi is tőle: pl.: Milyen színűek voltak a rajzok, az írásképek? Mivel íródtak? Milyen lehet a véső? Hol készültek? Milyen eszközökön írtak? Kik írtak? Meddig tartott ez az egyiptomi írás? Hogyan írnak a hieroglif írásban? Milyen írásképek vannak rajta? Milyen nemű lehet a fáraó? Mit viselt a fején? Mit ábrázol a kígyó? Milyen állatok vannak még rajta? Mit áldoztak fel az isteneknek? Mit vihetnek a túlvilágra a halottak? Meddig tartott a fáraók időszaka? Mit kell kivenni az ember testéből, amikor a halottból múmiát készítenek, illetve be kell balzsamozni az egész testét? Csilla nagyon érdekes dolgokat mesélt nekünk. Nem tudtunk sokat az egyiptomi írásról, a hieroglif írásról, a fáraókról és a múmiákról sem, de tőle még többet megtudhattuk.

Érdemes újra elmenni és mindent szemügyre venni, önállóan megtekinteni ezt a tárlatot, mely állandó kiállítás. Csak a Csontváry-kiállítás időszakos, júliusig lehet megtekinteni, ezért ahhoz sokan állnak sorba.
A múzeumlátogatás után szabadprogram következett, majd a kora esti órákban hazautaztunk.

Köszönjük Peitli Csilla egyiptológusnak az élvezetes tárlatvezetését és Lipcsey Boglárka jelnyelvi tolmácsnak akadálymentesítő munkáját, valamint a Szépművészeti Múzeum és a SINOSZ közötti együttműködést.

Ismeretbővítő kirándulásunk a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: