2023.11.20. 14:16

Főzőversenyhez kapcsolt Esélynap rajzpályázattal, filmvetítéssel és lézerharccal Egerben

Az esélyek és a feltételek azonosak voltak.

2023. szeptember 16-án tartották az Eger Civil Ünnepe központi programját. Ehhez kapcsolódó rendezvények voltak Egerben civil oldalon egész szeptember hónapban. Ilyen szervezéssel indult a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületének (VGYSE) a „Tűzről pattant civilek” című főzőversenye, melyre meghívták egri szervezetünket is.

Szeptember 23-án a Kemény Ferenc Sportcsarnokban került megrendezésre – közösen a VGYSE főzőversenyével – a „Halld meg Egerben!” – hallássérültek esélynapi programja.

Ehhez a programhoz fűzve az egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény felső tagozatos tanulói számára (6-7-8. osztályban) rajzpályázatot hirdettünk HALLÁS, BESZÉD, ÉRTÉS és FIGYELEM témakörökben a siketek világnapja kapcsán. 10 pályamunka érkezett be a tanulóktól, és az eredményhirdetés ezen az esélynapi programon zajlott le. A díjazottak: 1. helyezés – Csiki Liliána, 2. helyezés – Budai Zsanett, 3. helyezést a 7. osztály pályamunkájának 6 alkotója kapta. Köszönjük a felkészítő pedagógusok segítségét – név szerint: Kovács Zsolt, Simonné Nagy Irén és Kovács-Szász Rita munkáját. Az ajándékokat az iskola igazgatónője, Gyárfás Hilda vette át, aki szeptember óta igazgatja az egri siketiskolát. Sok sikert kívánunk neki, innen is! A gyerekek munkáit ezen a napon láthatta a nagyközönség a sportcsarnok aulájában.

A rajzpályázat ünnepsége után filmvetítéssel kedveskedtünk a részt vevő tagoknak: (az Uránia Nemzeti Filmszínház Összhang projektjétől „kölcsönzött”) „Legyen a mozi a hallássérülteknek is élmény!” szlogennel a 2015-ös, A fekete múmia átka című magyar, akadálymentes felirattal ellátott vígjátékkal. A letöltött film nagy élmény volt siket tagjainknak és Rejtő Jenő nem ismert komédiája újdonságként hatott a nagyothalló tagok számára is.

A filmvetítés után az Érsekkertben egy 17 fős csapat állt össze LÉZERHARCRA. Nagyon várták már a fiatalok a meghirdetett harcot, mely a Harmadik próbatétel volt ebben az évben. Két csapatra osztva zajlott le az egyórás csata, amelyen – bokrok mögé bújva, fák takarásában, osonva támadva, vagy éppen várakozva, de nagy izgalommal célozva egymásra – harcoltunk. A negyedórás blokkok elteltével nem tudtuk legyőzni egymást, így döntetlennel zárult a csata. De mégis volt, aki győztesen került ki a próbatételekből. Erdős Albert Elemér – Berci volt az a tag, aki mindhárom próbán részt vett – a horgászversenyen, a gokartversenyen és a lézerharcon is! Gratulálunk neki és köszönjük, hogy összefogta a siket ifjúság közösségét a próbatételekre.

Az Esélynapot a SINOSZ SzÉP pályázata és Eger MJV Önkormányzatának Civil Alap pályázata támogatta.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: