2023.08.10. 11:03

Győrből kirándultunk Somogy ékszerdobozába

A SINOSZ Győri Helyi Szervezete idén szervezetlátogatást és kirándulást szervezett Kaposvárra.

A SINOSZ Győri Helyi Szervezetének tagjaival 2023. július 29-én „Somogyország fővárosába”, Kaposvárra utaztunk egy kétnapos kirándulásra.
Tavaly a kaposvári tagok Győrben, egynapos kirándulásuk alkalmával velünk ebédeltek a Zöldfa étteremben, majd belvárosi sétán vettek részt, végül szervezetlátogatásra jöttek. Idén viszonzásul mi mentünk hozzájuk kikapcsolódni és megvendégelni magunkat.

Kaposvár tökéletes úti cél azoknak, akik öregdiákként nosztalgiázni szeretnének, emellett hangulatos, napsütéses városi sétára vágynak. Pont ilyenre sikeredett az első napunk.
Ebéd után az egykori siketiskola előtt Tar Zsuzsanna, a SINOSZ megyei ügyintézője és Szalkai Iván korábbi megyei ügyintézőnk a kaposvári tagokkal együtt várt minket. Osvalt Mónika idegenvezető kalauzolásával, Győrfi Gabriella és Jónás Zsófia jelnyelvi tolmácsok közreműködésével a volt siketiskola – ma Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola – épületétől a Fő utcáig belvárosi sétán vettünk részt a SINOSZ Somogy Megyei Szervezet tagjaival.

Első utunk a Kapos Hotelnél lévő Rigó Jancsi emléktáblájához vezetett. A híres cigányprímásról megtudtuk, hogy 15 évesen került Kaposvárra, majd az egykori Korona Szálló vendégeinek (jelenleg Kapos Hotel) játszott. Róla nevezték el a világhírű rigójancsi süteményt, mely krémes és kakaós közkedvelt finomság. A cigányprímást híressé tette a belga hercegnével történő romantikus kapcsolatának köszönhetően a róla elnevezett sütemény is.
A következő utunk a Kapos Hotellel szemben elhelyezkedő Nagyboldogasszony-székesegyházhoz vitt, mely hazánk egyik legnagyobb és Délnyugat-Magyarország legmagasabb temploma. 63 méter magas a főtornya. 1886-ban neoromán stílusban épült, de helyén 1702-től már fatemplom állt. Kívülről és belülről megcsodálhattuk a robusztus épületet. A belső térben a barokk korból származó Madonnát, oltárokat, márványból készült szenteltvíztartókat és színes üvegablakokat is közelebbről megnéztük. A székesegyház előtt Kaposvár védőszentje, Nepomuki Szent János szobra díszeleg, mely a város legrégebbi emléke.
A plébániatemplom szomszédságában álló Városháza is bemutatásra került az idegenvezetés során. Kalauzunk megkérdezte tőlünk, hogy a Székesegyház és a Városháza közül melyik épület magasabb. A Székesegyház magasabb, ez volt a helyes válasz. A főtér déli részén elhelyezkedő, impozáns és neoreneszánsz stílusú Városháza eredetileg egyemeletes volt, majd bővítés és átépítés történt. Jelenlegi formájában 2010-től látható. A Városháza tornya a csipkedísszel együtt 40 méter magas. Kőerkély, ikerablakok és kovácsoltvas korlátok is láthatóak a magasban. A erkély alatti kis harangok 2002 óta minden egész óra előtt 5 perccel üdvözlik a város lakóit és látogatóit.
A Városházával szemben álló, a régi időket megélt Erzsébet szálló is megér egy misét. Szép, eklektikus stílusú sarokerkélyes szálló, mely 1901-ben épült, és az 1898-ban meggyilkolt magyar királynéról, Sissiről nevezték el. Ennek különös érdekessége van, mert a saroktornya Zsolnay-cserepekkel van fedve. A kaposváriak viccesen „bagolyvárnak” hívják. Blaha Lujza néhai színésznő is itt szállt meg.
Az Ady Endre sétány felé vettük az irányt. Kiderült, hogy Ady Endre költőnk is nyomot hagyott maga után Kaposváron. Az Ady és Rippl-Rónai találkozását megörökítő, kutyás szoboregyüttest is láthattuk. Megszomjaztunk a séta alatt, ezért az idegenvezető engedélyével nagy fagylaltot vettünk.
Továbbsétáltunk a Noszlopy Gáspár utcában fellelhető Szivárvány Kultúrpalotához, mely 1928-ban Art-deco stílusban épült, belső tere pedig egyiptomi mintákkal díszített, jelenleg színházi, zenei és mozielőadásoknak ad helyet. A kultúrépület környékén megnéztük a szökőkutakat és a Vivaldi: Négy évszak szoborcsoportról beszélt az idegenvezető. A kultúrpalotával szemközti, sárga színű, eklektikus stílusban épült egyemeletes házat is megmutatta, melynek szomszédságában bár és szórakozóhelyek működnek, ahova aznap estére ismerkedős, beszélgetős estére mentek a tagok.
A Fő utca felé, a sétálóutcára vettük az irányt a Noszlopy Gáspár utcából. A Fő utca 35. alatt, a Rippl-Rónai Múzeummal szemben, az Európa parkban álló Tótágas szobor a mendemonda szerint szerencsét hoz, ha ezt megsimogatjuk. Odamentünk, majd a mögötte lévő körhintaszerű Napkerékhez is, amelyre felültünk és egy pár kört mentünk vele. Nehéz volt tolni, mert nem szokványos szobornak minősül. Rippl-Rónai József csacsifogatos szobrát nem hagyhattuk ki. Nem hiábavaló volt ez az alkotás, mert még jobban fénylik, mert azóta sokan megsimogatták, nem ment tönkre, amitől eredetileg tartottak. Zsolnay szobrát is megnéztük. Az Arany Oroszlán Patika előtt megálltunk, mely Kaposvár legrégebbi gyógyszertára. 1774-ben barokk stílusban épült, majd a 19. században romantikus stílusúvá átalakították. Itt váltunk el az idegenvezetőtől egy szerény köszönő ajándékkal búcsúzva tőle, mert a Tourinform Kaposvár grátisz biztosította részünkre az idegenvezetést.
Kaposvárt a virágok és a szökőkutak városának is hívják.

A belvárosi séták után szervezetlátogatásra mentünk a SINOSZ-ba. Máté-Mártonné Iványi Katalin megyei elnök és Tar Zsuzsanna megyei ügyintéző üdvözölte a vendégeket. A kaposvári tagok szeretettel készültek a vendéglátásra, pogácsák és kávé társaságában. A kaposvári és a győri tagok egymással ismerkedtek vagy az ismerősök találkozhattak, egymással beszélgetve megtekintették a szervezet klubhelyiségét. Szerény ajándékokkal köszöntöttük őket.

A szervezetlátogatás után vacsorázni indultunk, majd este 8 órára egy bárba mentünk szórakozni és tovább ismerkedni. Éjfél előtt mindenki nyugvóra tért a szállásán.

Másnapra, vasárnapra a szabadprogramok közül a tervezett túrát választották a tagjaink. A Rippl-Rónai Emlékmúzeumba indultunk, mely a Róma-hegyen van, ahol a műteremházat és a hat szobából álló villát szerettük volna megnézni. Az 51-es busszal elindultunk, de a zuhogó esőben senki nem akart továbbmenni, ezért visszatértünk a belvárosba, ahol a Fő utcán lévő Rippl-Rónai Múzeumban az ebédig meghúztuk magunkat és közben nézelődtünk.

Ebéd után hazautaztunk. Mindenki nagyon jól érezte magát Kaposváron. Az esti órákban, fél óra késéssel, de szerencsésen érkeztünk meg Győrbe.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: