2023.08.30. 10:25

A gyulai Almásy-kastély hajdani életébe nyertünk bepillantást

A SINOSZ Gyulai Helyi Szervezete közkívánatra tárlatvezetéssel egybekötött látogatást szervezett a gyulai Almásy-kastélyba, amelyre 2023. augusztus 11-én került sor.

A látogatás iránt nagy érdeklődés volt, gyulai tagjaink mellett békéscsabai tagok is részt vettek a programon.

Történelmi áttekintést kaptunk Szilágyi Sándor történész és tárlatvezető segítségével a mintegy 400 éves kastély építéséről, sorsának alakulásáról, a Harrucken, Wenckheim és Almásy családok történetéről. A történelem során igen nagy jelentőséggel bírt ez a hely, hiszen nemesi főurak, hercegek, királyok is tiszteletüket tették itt, és ez az első magyarországi kastély, amelyben színjátékot tartottak már 1746-ban. A gyulai születésű Erkel Ferenc a kastély parkjában szerezte a Bánk bán és a Brankovics György operák egyes részeit. A 13 aradi vértanú közül tíz itt tette le a fegyvert és Munkácsy Mihály itt kezdett el ismerkedni a festészettel.

Mi működtette a kastélyok hétköznapjait, kiknek volt köszönhető a pompa, hogy nézett ki a „színfalak” mögötti világ az arisztokrácia otthonaiban? A kiállítás a személyzet mindennapjairól szól, miközben a főurak hétköznapjait is megismerhettük. A konyha, az éléskamra, a cselédség és a főurak lakosztályai korhűen kerültek helyreállításra, így méltóképpen tükrözik azt a korszakot.

A kastély a II. világháború után különböző közintézmények céljaira szolgált. Mindezek ellenére elég jó állapotban fennmaradt, hiszen még az eredeti bútorzatból is sok épen átvészelte a történelem viharait. 

A látogatás végén a kastély ajándékboltjában lehetett nézelődni és vásárolni. Köszönjük a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársának, Szilágyi Sándornak a nagyszerű ismertetőt, nagy érdeklődéssel hallgattunk minden egyes történelmi érdekességet, a résztvevők is számos kérdéssel fordultak hozzá, melyekre mind választ kaptunk. Köszönettel tartozunk Szlaukó-Fischer Nóra jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítésért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: