2023.11.27. 09:22

Gyulán az egészséges étkezésről tartottunk előadást

Az ünnepek jegyében finom vendégváró falatok is készültek

A SINOSZ Gyulai Helyi Szervezetében meghívott előadónk, Piukovics Kitti dietetikus, egészségtantanár vezetésével a karácsony ünnepkörében tartottunk gasztronómiai programot, melyre 2023. november 23-án nagy érdeklődés mellett került sor.

Kitti beszélt az adventi szokások, hagyományok kialakulásáról, az adventi gyertyák színeiről, jelentéséről is. Szó volt a karácsonyi ételekről, édességekről, mint például a bejgli és puszedli. Mit jelentenek az elkészítésükkor felhasznált hozzávalók? Tudjátok, miért épp a mák volt a töltelék? Érdekes volt ezeket hallani, hiszen manapság természetesnek vesszük, hogy hozzátartozik az ünnepi ételekhez, de eredetéről nem sokat tudunk.

Miért fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk? – Az egészségünk szempontjából minden, amit eszünk és iszunk, számít. A megfelelően összeállított étrend egészségesebbé tesz most és a jövőre vonatkozóan is. Szervezetünknek változatos tápanyagokra van szüksége, melyeket ideális mennyiségben és arányban kellene fogyasztanunk: a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, halak, sovány húsok és tejtermékek szerepeljenek étkezésünkben. A megfelelő energiabevitelnek igazodnia kell életkorunkhoz, nemünkhöz, testtömeg-indexünkhöz és fizikai aktivitásunk mértékéhez.

Előadónk bemutatta az Okostányért, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének új magyar táplálkozási ajánlását. Az Okostányér kördiagramja szemlélteti, mi legyen egy nap a tányérodon, melyet érdemes követni. Egy hasznos kis kiadványt is kaptunk, melyben részletes tanácsok szerepelnek étkezéseinkhez az ajánlások szerint.

Egészséges kóstolóinkat ezúttal pástétomok alkották: karfiol-, zeller- illetve tojáskrém, melyeket kenyérszeletekre kenve ízlelhettünk, szeletelt paradicsom és paprika kíséretében. Közkívánatra édesség is készült: a birsalmás és meggyes kókuszgolyókat is mindannyian jóízűen fogyasztottuk.

A résztvevők hasznosnak találták rendezvényünket és pozitív visszajelzéseket kaptunk tőlük, ezért jövőre is tervezünk hasonló gasztronómiai programot más témákban. Köszönettel tartozunk Piukovics Kittinek az előadásért és Ruminé Niethammer Edina jelnyelvi tolmácsunknak az akadálymentesítésért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: